Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,793 $

Koronavírus – Csehországban is engedélyezték az ivermectin használatát

Habár a parazitaölő szerről tudományos módszerekkel egyelőre nem sikerült bizonyítani, hogy hatásos koronavírus-fertőzés esetében, mégis azt vették észre, hogy segít a középsúlyos és súlyos kórlefolyás megelőzésében.

Fotó: Pixabay
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Dobson Szabolcs gyógyszerész szakirodalmi Facebook-csoportjában azt írta, Csehország Szlovákia után másodikként döntött úgy, hogy engedélyezi az ivermectines kezeléseket, a rendelet azonban nem minisztériumi, hanem gyógyszerhatósági szinten született meg.

Mindkét országban megosztja az orvostársadalmat az ivermectin használata, hazánkban a Nébih adott ki ősszel egy közleményt, amelyben azt írták, alkalmazása komoly veszélyeket és kockázatokat rejt magában, az OGYÉI szerint pedig fokozott óvatossággal kell a szerhez hozzáállniuk a szakembereknek – írta a Telex. Soron kívül Látványos meteort fotóztak a salgói vár felett (fotók)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma februárban tett közzé egy videót az ivermectin alkalmazásáról, melyben Kásler Miklós tárcavezető azt magyarázta, hogy in vitro és állatmodellben kedvezően hat a szer koronavírussal szemben.

„Az ivermectin hatásossága tehát elméletileg megalapozott, azonban sem az optimális adagolás, sem a célcsoport tekintetében nincsenek egyértelmű adatok”

A miniszter hozzátette, február elején összesen 31 ivermectinre irányuló szakmai vizsgálatról tudtak világszerte, és bár két hazai kutatást is terveztek, a harmadik járványhullám felerősödésével egyelőre stagnálnak a tanulmányokkal kapcsolatos munkálatok.

„Az egyik a középsúlyos, kórházban ápolt fertőzött betegeknél, az Országos Infektológiai Intézetben, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, és a Debreceni Egyetem Kenézy Kórházban. A szakemberek off label kontrollált adatgyűjtő vizsgálatokat indítottak az Emmi kezdeményezésére és támogatásával, az infektológiai szakmai kollégium felügyelete mellett. Az OGYÉI által is engedélyezett vizsgálat érdekében a gyógyszer kiszállítása is megtörtént a centrumokba” – hangsúlyozta Kásler.

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.