Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Project Restart: a Premier League játékosainak elegük van a bizonytalanságból

Egy konferencián fog részt venni a mai nap folyamán a húsz Premier League klub, ahol az angol első osztály folytatásáról szóló javaslatokat tárgyalják meg

Sport
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A később nyilvánosságra kerülő végső javaslattervezetet a Sky információi szerint már megküldték a kormánynak és az angol Közegészségügyi Hivatalnak jóváhagyásra. Habár számos játékos aggodalmát fejezte ki az újraindulás iránt, a Premier League focistáinak nagyobb része vissza akar térni az edzésmunkálatokhoz, és azt követően a meccsekhez is.

A játékosok és egyes klubok menedzserei a héten több alkalommal is találkozni fognak a javaslattervezet megtárgyalása érdekében. A javaslatok között egyfajta útmutató szerepel a tesztelésre valamint a játékosok és a stáb megfigyelésére vonatkozóan, miközben egyfajta vezérideológiaként az egészséges munkakörnyezet, illetve a biztonság áll a tervezet mögött. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Abban az esetben, ha mind a kormány, mind az angol közegészségügy jóváhagyja a javaslatcsomagot, a csapatok visszatérhetnek a kisebb csoportokban végzett kontaktmentes edzésekhez, amik nem lehetnek hosszabbak 75 percnél. Emellett minden egyes klubnak egy COVID-19-re vonatkozó eljárási szabályt és folyamatot kell felállítani.

Az egyik Premier League klub vezető beosztásban lévő tagja kihangsúlyozta, ha a játékosok nem érzik magukat biztonságban, és még tartanak a közegészségügyi kockázattól, akkor nem fogják rájuk erőltetni az edzésen való részvételt, retorzió nélkül megtagadhatják azt. A játékosok és a klubalkalmazottak egészsége az első számú prioritás, ám az egyik Premier League tulajdonos a Sky-nak úgy fogalmazott, hogy azok a játékosok, akik nem játszanak, fizetésért se álljanak majd sorba.

A PFA (Professional Footballers’ Association) igazgatóhelyettese, Bobby Barnes szerint számos játékosnak valós aggodalmai vannak a liga újraindulása kapcsán. Barnes a nemzeti statisztikai hivatal adatai alapján ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, mivel a fekete férfiak és nők kétszer akkora eséllyel halnak bele a vírusba, mint a fehérek, a fiatal szinesbőrű játékosok körében egyértelműen nagyobb az aggodalom.

Miről tárgyalnak a hétfői találkozón?

A Project Restart első, szignifikáns fázisa az edzésmunkához való biztonságos visszatérés. A klubok elsősorban a kormány és az egészségügyi szakértők iránymutatásait követik ebből a szempontból, ám nagy problémát okozhat a játékosok heti kétszeri tesztelése, amelyet az angol közegészségügynek minden esetben jóvá kell hagynia.

Az előzetes tervek szerint május 18-át tűzték ki az edzésmunkálatok folytatásának dátumaként, a mérkőzések időpontja kapcsán viszont találgatni is nehéz, mivel az is megtörténhet, hogy júniusnál előbb nem tudják folytatni a tréningeket. Mindenkit optimizmussal töltött el ugyanakkor a Bundesliga példája, ám nem szabad elfelejteni, hogy Németország előrébb jár a járványkezelésben, mint Nagy-Britannia.

A Sky Sports szerint nem várható mindent eldöntő szavazás a mai meetingen, inkább az valószínűsíthető, hogy a Project Restart alappilléreiben próbálnak meg végső megegyezésre jutni. Egy nagyobb szabályváltoztatáshoz 14 klub hozzájárulása szükséges, ami feltételezhetően most még nem lesz meg.

A Project Restart egyik javaslata, a semleges helyszínek már több klubnak is a nemtetszését váltotta ki:

https://liner.hu/premier-league-a-watford-elnoke-sincs-elragadtatva-a-semleges-helyszin-otletetol/