Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,647 $

Karikó: „láttam a jövőt, de nem tudtam másokat meggyőzni róla”

Karikó Katalin, a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájában alkalmazott mRNS alapú technológia magyar szabadalmazója a szegedi Dugonics Társaság online beszélgetésén adott életútinterjút, melynek során több témára is kitért.

...svg content...Salgótarján, 2021. március 10. Ferkó Attila háziorvos a Moderna koronavírus elleni vakcinát készíti elõ oltáshoz salgótarjáni rendelõjében 2021. március 10-én. MTI/Komka Péter
Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Karikó elmondása szerint általános, középiskolai és egyetemi élmények, tanárok és professzorok inspirálták, hogy végül a pályáját válassza, pedig mint mondta, az egyetem elején egyáltalán nem érdekelte a molekuláris biológia. Mint mondta, szerencsésnek érzi magát, mert mindig olyan emberekkel tudott együttdolgozni, akik máshoz értettek – idézte a beszélgetést a Telex.

Kitért arra is, hogy az egyetemi pályafutása során meglehetősen sok nehézséggel kellett szembesülni, több alkalommal is méltánytalanságok érték. Felidézett egy esetet is, amikor egy japán útról arra ért haza, hogy bejelentették, ki kell költöznie a laboratóriumából. Mint mondta, a tudományos pálya lényegesen eltér a piacitól, mert az egyetemen egymással kell versenyezni. Soron kívül A jövő héten indul az új ügyeleti rendszer a fővárosban – minden tudnivaló egy helyen

„Az elismerés köztudottan nem volt jelen az életemben, de ez annyira nem zavart engem. Nagyon jól megvoltam anélkül, hogy elismertek volna, hogy amit csinálok, az fontos. Olyan volt, mint Cassandra, láttam a jövőt, de nem tudtam meggyőzni másokat róla. Most sem érzek olyan érzést, hogy na ugye, én megmondtam”

Elmondása szerint Amerikában hét éven át kardiológián kutatott, ám idővel elfogyott a levegő körülötte, viszont egy agysebészeti rezidens orvostanhallgató sikeresen meggyőzte a tanszékvezetőt, hogy szükség van egy molekuláris laborra, ahhoz viszont molekuláris biológus kell, így kapott életében először labort és fizetést.

„Most nem dolgozom laborban, de amikor ott dolgoztam, azt mondta a férjem, hogy a mekis fizetés jobb lenne. Szerinte nagyjából 1 dollárra jött ki az órabérem, az alapján, amit a laborban töltöttem, majd itthon dolgoztam, pályázatokat és cikkeket írtam”

idézte fel a tudós.

Karikó szerint egyáltalán nem érte hátrány azért, mert nőként volt ott a szakmában, mint mondta, éppen egy nő volt az, aki később lefokozta. Hozzátette: ugyanannyi férfi és nő segített neki, mint ahány akadályozta, és kiemelte, hogy a férje is rengeteget segített neki, például amikor elromlott egy műszere, és mindenben támogatta.

Mint említette, 2005-ben dolgozták ki Drew Weissmann-nal a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS-terápiás alkalmazások szabadalmát. Karikó humorosan hozzátette: „mondtam, hogy csinálok neki RNS-t, akkoriban szerettem dicsekedni, hogy bárkinek csinálok RNS-t”.

Karikó hozzátette, hogy a sikerhez nagyban segítette, hogy mindig tudott továbblépni, aki építő jelleggel kritizálta, arra odafigyelt, azokkal pedig nem foglalkozott, akik csak kigyót-békát kiáltották rá. Mint mondta, nagyon fontos az is, hogy nem szabad azzal foglalkozni, mi lett volna ha, mert az már elmúlt.