Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,06 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
457,34 Ft
Bitcoin
67,731 $

Bocsánatkérést követelnek a Szputnyik V fejlesztői

A Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet boncsánatkérést követelt Christa Wirthumer-Hochétól, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetőjétől, amiért „orosz ruletthez” hasonlította az oltóanyag rendkívüli engedélyezését.

...svg content...Miskolc, 2021. március 9. Kozma Ádám főgyógyszerész mutat egy újonnan érkezett, második oltáshoz használatos, orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban 2021. március 9-én. 45442 MTI/Vajda János
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Magyarország az első európai ország volt, amely az EMA-val szembe menve soron kívül engedélyezte az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinát. Hazánkban eddig zavartalanul zajlik az oltás, egyelőre senki nem számolt be súlyos mellékhatásról az oltóanyag kapcsán.

A kezdeti zavaros hatékonysági adatokat követően a The Lancet nevű orvosi szaklapban megjelent tanulmány ráadásul alátámasztotta, hogy minden rendben van a Szputnyik V-vel: 91.6 százalékos hatékonyságot mutatott, és nem voltak különösebb mellékhatások a vakcinával összefüggésben. Soron kívül 2022 októbere óta nem találnak egy 16 éves jászberényi lányt, nem ment haza az iskolából

Részben ennek is hatására egyre több ország kezdett el gondolkodni, hogy a „magyar utat” választja, és az EMA engedélyének hiányában is engedélyezik az orosz oltóanyagot, többek között Szlovákia és Csehország is ezt az utat választja.

Az EMA körében is felmerült, hogy a jövőben terítékre kerülhet az orosz vakcina engedélyezése, ám valós előrelépés nem történt az ügyben. Sőt, Christa Wirthumer-Hoche, az EMA vezetője az osztrák ORF közszolgálati televízió egyik műsorában „orosz ruletthez” hasonlította azt a helyzetet, hogy esetleg Ausztria is úgy járjon el, mint Magyarország.

A Szputnyik V fejlesztői természetesen nem vették jó néven a peches szóhasználatot, és bocsánatkérést követeltek a Twitteren az elhangzott kijelentésekért. Mint mondták, az EMA részéről semelyik másik oltóanyaggal kapcsolatban nem hangzott el ehhez hasonló kijelentés.

„Nyilvános bocsánatkérést követelünk Christa Wirthumer-Hochétól, az EMA-tól azokért a nemrég elhangzott negatív kommentekért, amelyeket azon EU-tagállamokkal kapcsolatban tett, amelyek közvetlenül jóváhagyták a Szputnyik V-t. A kijelentései komoly kérdéseket vetnek fel a szakvizsgálati folyamatba való politikai intervencióval kapcsolatban, aláássák ezzel az ügynökség iránti bizalmat”

írták.

Hivatalosan is bejelentették Mike Tyson és Jake Paul bokszmeccsének elhalasztását

Mike Tyson és Jake Paul biztosan nem küzd meg egymással az eredeti időpontban július 20-án, miután a legendának egészségügyi gondjai akadtak.