Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Apró kitűzővel azonosítható a levegőben lévő koronavírus-részecskék töltöttségi szintje

A Yale Egyetem által kifejlesztett, bármilyen ruhadarabon viselhető kapocs segítségével detektálhatóak a levegőben terjedő patogének.

Fotó: Pollitt Lab
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A FreshAir Clip névre keresztelt kütyü kifejlesztésén Krystal Pollitt epidemiológus professzor Jordan Peccia környezetmérnökkel és laboratóriumi kollégáival együtt dolgozott lassan egy éve.

Az apró, szilikonból készült passzív mintavevő készülék képes felfogni a levegőben található aeroszol vírusrészecskéket, amelyeket később laboratóriumi körülmények között ki lehet elemezni, és az analízissel megállapítható a fertőzöttség szintje. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A kitűzőre hasonlító eszközt a Yale New Haven Kórházában tesztelték egészségügyi dolgozókon, a jövőben pedig Connecticut állam többi klinikáján is áteshet a szükséges ellenőrzéseken.

Peccia elmondása szerint a vírus részecskéi egyszerűen rátapadnak a kapocs polimer felületére, amelyből egészen a vizsgálatokig képtelenek kiszabadulni. Mivel a kütyü egyszerű szilikon lemezzel rendelkezik, és nincs benne egyetlen elektronikai komponens sem, ezért olcsó az előállítása, valamint a disztribúció sem okozhat problémát.

A FreshAir korábbi változatát, a valamelyest nagyobb méretű, karra felhelyezhető mandzsettát korábban Kínában, Indiában és Dél-Afrikában, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és egyes európai országokban is felhasználták már diagnosztikai célokra.

Azon felül, hogy mindkét szerkezet rendkívül megbízható, a kapocs effektivitása még az övnél is magasabb, ezért azonosítani lehet vele még a kisebb töltöttségi szintű helyiségeket és tereket is, ezáltal elkerülhető a fertőzésveszély és a gócpontok kialakulása.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.