Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,451 $

Ismertették az aktuális magyar oltási tervet: íme a részletek

Az operatív törzs ideje alatt ismertették az aktuális oltási tervet, melynek alapján haladnak ezen a héten, miközben már több mint 700 000 ember kapta meg az oltását.

Belföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

A kedd reggeli számok sem voltak biztatóak és közben kiderült, körülbelül mennyit lehet még szigorítani a járványügyi intézkedéseken Magyarországon. A helyzet egyre nehezebb, mivel fokozatosan terhelődik az egészségügy, így minden eddiginél nagyobb szükség van az oltásokra.

A fő irány, hogy minél több embert oltsanak be, minél rövidebb idő alatt. Kevésbé fognak tartalékolni a vakcinákkal és április 11-ig, tehát húsvét tájékáig várhatóan mindenki megkapatja az első oltását, aki regisztrált. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

Mivel már az első oltási is jelentősen növeli a védettséget, illetve csökkenti a súlyos hatások és a halálozás kockázatát, a terv megvalósítása különösen fontossá vált a harmadik hullám idején. Az egészségügy képes lenne sokkal gyorsabb tempóban is oltani, de ez a vakcinamennyiségek miatt egyelőre nem lehetséges.

A kormány közben minden forrást biztosít az oltásokhoz, hogy elegendő vakcina álljon rendelkezésre. Ezzel együtt a hétvégén is fognak oltani a szakemberek, miközben a kedden érkezett Pfizer-szállítmányt rövid időn belül mind fel fogják használni. A kínai oltóanyag-mennyiség második részét szintén kiadják a háziorvosoknak. Ez összesen 250 000 Sinopharm-vakcinát jelent ezen a héten, ami egy újabb nagy lépést jelenthet előre az immunizálásban.

Hangsúlyozták, az oltási hetek szerdától szerdáig értendőek, tehát nem hétfőtől vasárnapig. Ennek megfelelően határozzák meg a soron következő oltási hetet, ami tehát jövő hét szerdáig tart, mint eddig minden alkalommal.

A Pfizer és az AstraZeneca vakcinái már úton vannak a kórházi oltópontokra, addig a Moderna és a Sinopharm oltóanyagait a háziorvosok kapják meg. Ezek a szállítmányok szintén úton vannak, hamarosan olthatnak velük.

Az első feladat részeként folytatják a regisztrált az idősek oltását, méghozzá három vakcinával. A hét közepén futnak be a kínai vakcinák a praxisokhoz. Praxisonként átlagosan 45 főt olthatnak a háziorvosok, akik 30 800 Moderna adagot kapnak, hogy beolthassák a 60 év feletti korosztályt.

Emellett 10 000 Moderna-vakcina áll rendelkezésre az eddig kimaradt idősotthonok részére, melyből 22 intézmény van. Ezek azok az intézmények, amiket covid-fertőzés miatt kellett kihagyni a sorból. Ebből az adagból olthatják be azokat is, akik kérik a vakcinát a szociális intézményekből, és ugyanide tartoznak a kimaradt egészségügyi dolgozók is. 10 800 Modernát biztosítanak a második körös oltásokra a szociális intézményekben.

A kedden érkezett 114 600 Pfizer-vakcinával a regisztrált időseket oltják, míg a 60 év alatti krónikus betegeket az AstraZeneca oltóanyagával olthatják. Eddig a háziorvosok oltottak ezzel a vakcinával, akiket tehermentesíteni fognak, hogy a Sinopharm és a Moderna vakcinával is oltani tudják az időseket.

Ezért az előző hét csütörtökön érkezett 74 000 adag AstraZeneca-vakcinát a kórházi oltópontokra szállítják, hogy a hétvégén folytathassák a 60 év alatti krónikus betegek oltását. Közülük 74 000-en fognak SMS-t kapni a hét második felében, hogy a lakóhelyükhöz közel eső mely kórházi oltóponton várják őket az oltásra.

Természetesen az időpontot is megkapják az üzenetben. Szinte mind a 102 kórház rendelkezésre fog állni, és több száz kórházi oltópontok fognak működni. Aki nem jelenik meg az oltáson, ugyanúgy a listán marad, de lehetséges, hogy hónapokat kell várnia az általa választott vakcinára.

49 180 adagot adnak be a második körös oltásokon belül, így tehát összesítve több mint 395 000 idős embert tudnak beoltani a héten, a következő hét szerdáig, ha mindenki igent mond a lehetőségre. Ebből 250 000 kínai vakcina lesz, amit a háziorvosok adnak be, hasonlóan a 30 000 Modernához, addig a 114 000 Pfizer-adagot a kórházi oltópontokon oltják el. Ez összesen egy hét alatt több mint félmillió adagot jelenthet.

Agyonlőttek egy 16 éves késes támadót Ausztráliában

Újabb késes támadás történt Ausztráliában, ezúttal egy 16 éves radikalizálódott tinédzsert lőttek agyon a rendőrök.