Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,25 Ft
Euró
391,84 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
61,993 $

Kiderült, az EU mikor tervezi bevezetni a vakcinaútleveleket

Az Európai Bizottság ebben a hónapban javaslatot fog tenni az egész Európára kiterjedő digitális tanúsítványra, mely igazolni fogja az érintettek oltottságát, így lehetővé téve az európaiak számára, hogy a nyár folyamán utazhassanak.

Flickr/Tony Webster
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy március 17-ig bemutassák a kidolgozott vakcinaútlevél tervezetét, és együttműködjön a nemzetközi szervekkel annak biztosítása érdekében, hogy a rendszer az Európai Unión kívül is működjön.

Az útlevéllel bemutatható lesz az oltottság ténye, valamint a még be nem oltott személyek koronavírus-tesztjeinek eredménye, továbbá a fertőzésen átesett polgárok gyógyulási információi is. Soron kívül Bőnyi iskolai késelés: a megkéselt lány túl van az életveszélyen

A Bizottság egy olyan rendszert kíván létrehozni, melynek segítségével az európai országok egymás között tagolhatják szét belső piacukat, ezzel pedig megakadályoznák, hogy egy harmadik fél, vagy egy techóriás által megtervezett rendszer működjön a régióban.

A Reuters azt írja, Stella Kyriakides egészségügyi biztos jelezte, az elkövetkezendő hónapokban várhatóan jelentősen megnövekedik az oltóanyagok szállítása, mely rendkívül pozitív hír a koronavírus elleni harcban, és remek kilátásokat vetít előre a nyári időszakra vonatkozóan.

Az EU vezetői a múlt héten abban állapodtak meg, hogy kidolgozzák az vakcinaútlevéllel kapcsolatos részleteket, ugyanis az olyan déli államok, mint Spanyolország és Görögország már nagyon szívesen feloldanák a beutazásra vonatkozó korlátozásokat, és újraindítanák a turizmust.

Egyelőre azonban nem világos, hogy a már beoltott személyek képesek-e átadni a fertőzést a nem beoltottaknak, Franciaország és Belgium pedig aggodalmának adott hangot amiatt, hogy igazságtalannak tartanák, ha csak a beoltott polgárok számára könnyítenék meg a nemzetközi utazást.

Az Európai Bizottság egyértelműen jelezte, hogy mindenképp el kívánja kerülni a megkülönböztetést, az európai országok pedig szabadon határozhatják meg az országba való belépés kritériumait, azonban az egyenlőségre való törekvés egyelőre kifejezetten nehéz feladatnak tűnik.