Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,02 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,60 Ft
Bitcoin
61,296 $

Egyre többen fejezik ki aggályaikat, látványos zuhanásnak is indult a Bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama 17%-ot esett kedden, mivel a befektetők bizalma megrendült a kriptovaluta pokolian magas árfolyamában és likvidálták a papírjaikat, ezzel több kriptopiacon eladási hullámot beindítva.

Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A világ legnagyobb kriptovalutája egy hónapja nem esett ekkorát, 45000 dollárra is leesett az árfolyama, de folyamatosak a változások. A vasárnapi 58354 dolláros rekord után ez annyit tesz, hogy értéke negyedét elvesztette a bitcoin két nap alatt, de idén így is 60%-os növekedésben van.

Az OANDA piaci elemzője, Craig Erlam a Reutersnek elmondta: „Az ilyen nagy növekedések, amelyeket mostanában látunk, nem fenntarthatóak és üvöltenek a hasonló zuhanásokért. Hihetetlenül túlértékelt piac.” Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

Az Ether, a második legnagyobb kriptovaluta, melynek árfolyama gyakran hasonlóan mozog a bitcoinéval, szintén 20% feletti esést mutatott be 1410 dollárra. Ettől függetlenül a kriptovalutáknak eddig nagyon jó éve van, a befektetői cégek ugyanis kezdik egyre komolyabban venni őket, a szektorba való befektetésükkel pedig a kisbefektetők önbizalmát is növelik.

A Tesla február elején vásárolt 1,5 milliárd dollárnyi bitcoint, amivel 50000 dollár fölé tolták az árfolyamot, ám a cég részvényeire is veszéllyel lehet az, hogyha sokban függ a bitcoin értékétől – a mostani zuhanással az ő részvényeik értéke is nyolc százalékot esett nyitásnál.

A kriptovaluta utóbbi hónapokban tapasztalt gyors növekedése több pénzügyi felügyeleti szerv és kormánytag figyelmét is felkeltette, az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen tegnap arról beszélt, hogy a bitcoin egyáltalán nem hatékony és elsősorban spekulatív valuta.

A bitcoin nagyfokú volatilitása az egyik fő oka a kritikusok szerint, hogy nem vált széles körben elfogadott fizetőeszközzé, holott pont ez az elvárás, ami miatt ilyen magas az árfolyam. Elemzők szerint mivel kevés olyan tényező van, ami alapján a valuta valós értékét meg lehet állapítani, elsősorban a kriptovaluták piacának mozgása adhat támpontot a jövőjét illetően.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.