Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,881 $

MDMA-terápiával kezelhető az alkoholizmus

Komoly áttörést értek el szakemberek az MDMA-asszisztált pszichoterápiával azoknál az embereknél, akiknél korábban semmilyen módon sem sikerült gyógyítaniuk az alkoholfüggőséget.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A metiléndioxi-metamfetamint, közismertebb nevén MDMA-t először 1912-ban szintetizálták Németországban, később pedig az 1960-as évek hippi mozgalma által vált népszerűvé, amikor is rekreációs használatra egyre többen kezdték el kiélvezni a kábítószer hatását.

Mivel a drog önmagában nagy mennyiségben függőséget okozott, ezért az 1980-as években betiltották az előállítását, azóta pedig büntetendő a hatóanyag birtoklása, bár kutatók számára engedélyezett az MDMA-val történő kísérletezés. Soron kívül Orbán Viktor besétált egy hódmezővásárhelyi sörözőbe

Dr. Ben Sessa és kollégái megfigyelték, hogy az MDMA fogyasztóinál gyakran, heti rendszerességgel negatív érzelmi változások történtek, amit csak „borzalmas keddként” írtak le. A pszichiáter szakorvos szerint a szerotoninszint csökkenése állhatott a hangulathullámzások mögött, amelyeket gyakran depressziós másnaposság követett – írta az Awakn magazin.

Kiderítették, hogy ha az MDMA-t szabályozottan, egy előre meghatározott terápiás program keretében adagolják a pácienseknek, akkor a depressziós másnaposság elkerülhető, és előidézhető az alapvető, kellemesebb hangulat.

A kilenc hónapig tartó kísérletek végeztével megállapították, hogy az MDMA-val kezelt betegek mindössze 21 százaléka fogyasztott 14 egységnél több alkoholt hetente. Egy kontrollcsoporton is végrehajtották a vizsgálatokat, és kiderítették, hogy esetükben ugyanez az arány már 75 százalékra nőtt.

Mivel egyelőre még csupán a kutatások korai fázisában tartunk, ezért egy sokkal átfogóbb második placebovizsgálatot is el kell végezni az alkoholizmusban szenvedő pácienseknél, az előzetes eredmények viszont biztatóak, így könnyen lehet, hogy a PTSD-vel küzdő betegekhez hasonlóan az alkoholistákon is MDMA-terápiát alkalmazhatnak a jövőben.