Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
64,133 $

További kutatásokat javasol a WHO a koronavírus eredetének felderítésére

Az Egészségügyi Világszervezet további kutatást javasol a koronavírus eredetét vizsgáló tudományos küldetésről szóló előzetes jelentésükben.

Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint további vizsgálatokra van szükség a koronavírus eredetével kapcsolatban, valamint a Huanan tenger gyümölcsei piaccal kapcsolatba hozható közel tucatnyi kereskedő és az első ismert Covid-19 páciensre vonatkozó kiterjettebb kontaktkutatást javasol.

Független szakértők a CNN-nek elmondták, hogy a koronavírusra vonatkozó kezdetleges kutatásokat már hónapokkal ezelőtt el kellett volna végeznie a kínai tudósoknak, és megdöbbentőnek és valószínűtlennek találják, hogy nem tették meg a szükséges lépéseket. Soron kívül Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatait a magyar és a török versenyhatóság

A WHO nemzetközi kutatókból álló tudományos bizottsága két további vizsgálati nyomozást javasol, az egyik az első igazolt Covid-19 fertőzött beteg, akit 2019. december 8-án regisztráltak Vuhanban. A meg nem nevezett páciens egy irodai dolgozó, aki nem járt egzotikus külföldi utazáson a megbetegedés előtt, és feleségével és gyermekeivel él.

Peter Daszak, a 17 tagú csapat tagja elmondta, hogy a nyomozás szerint az első páciens szülei valószínűleg a vadállatokkal kereskedő piacon jártak. A szakértő szerint lehetséges, hogy a piacon koronavírussal fertőzött állatokat és termékeket is árultak.

Daszak azt is hozzátette, hogy a kínai kormány szakemberei szerint az első páciens szülei negatívra teszteltek a koronavírussal, de kontaktkutatást nem végeztek el. A beteg szerint szülei nem a Huanan piacon, hanem másik, friss termékeket és élő vadállatokat is forgalmazó piacon jártak.

Többen hitetlenségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a kínai tudósok nem végezték el a megfelelő kutatásokat. Maureen Miller, a Columbia Egyetem epidemiológusa elmondta, hogy elképzelhetetlennek találja, hogy a vizsgálatokra nem került sor, hiszen Kínában világszínvonalú tudósok és technológia áll rendelkezésre kutatások elvégzéséhez. 

A WHO tudományos paneljének második javaslata a Huanan tenger gyümölcsei piac kereskedőinek és ellátó hálózatának vizsgálata. Daszak ezzel kapcsolatban elárulta, hogy az ajánlás tartalmazni fogja a beszállító gazdák tesztelését, a családjaik interjúját és tesztelését és annak vizsgálatát, hogy van-e arra bizonyíték, hogy Vuhan előtt a környező területen már megtörténhetett-e a járvány kitörése.

Az ellátólánc vizsgálatával fény derülhetne arra, hogy mely állatok között terjedt a vírus, mielőtt embereket kezdett fertőzni Vuhanban, és melyik lehetett a közvetítő faj. Daszak elmondta, hogy egyelőre senki nem végzett erre vonatkozó kutatást. 

Hatalmas robbanás történt egy katonai bázison, 20 kambodzsai katona meghalt

Legkevesebb 20 kambodzsai katona vesztette életét egy katonai bázison bekövetkezett robbanás következtében.