18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,87 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
453,75 Ft
Bitcoin
61,635 $

Ukrán főügyész: jelenleg 9158 háborús bűncselekmény ügyében folyik nyomozás

Az ukrán főügyész megdöbbentő adatokról számolt be: jelenleg 9158 ügyben folyik vizsgálat az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények kapcsán.

Irina Venediktova ukrán fõügyész (j4), valamint az Oroszország által elkövetett háborús bûnöket vizsgáló ukrán ügyészek csoportja látogatást tesz a bucsai tömegsírnál 2022. április 12-én. Bucsa körzetét több mint egy hónapig az Ukrajnát támadó orosz erõk tartották ellenõrzés alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Irina Venediktova ukrán főügyész arról számolt be vasárnap, hogy hivatala folyamatosan újabb és újabb ügyeket indít az orosz erők által elkövetett háborús bűncselekmények felderítésére, közlése szerint pedig jelenleg 9158 ügyben vizsgálódnak, melyek mindegyike a háborús bűnökhöz kapcsolódik.

Az ukrán főügyész megosztotta, több esetben is sikerült konkrét háborús bűnösöket azonosítani, elmondása szerint pedig a kijevi régióban elkövetett bűcselekmények kapcsán 15, míg 10 személyt a bucsai mészárlások kapcsán fognak felelősségre vonni. Közlése szerint az érintettek nemi erőszakért, fosztogatásért és kínzásért lesznek felelősségre vonva.

A múlt hét folyamán az ukrán főügyész arról számolt be, hogy 10 orosz katonát azonosítottak a bucsai mészárlások ügyében, s megosztotta, egyes holttesteket nem lehet azonosítani, ezért jelenleg is folyik a DNS-minták vizsgálata – írja a CNN.

Venediktova megjegyezte, minden egyes napra jut pár új ügy, ugyanis folyamatosak az orosz támadások, minden egyes napra jut civil halálos áldozat, az orosz erők pedig több esetben is erőszakkal telepítik Oroszországba a menekülő civileket.

Venediktova megosztotta, az ukrán főügyészség nemzetközi szakértőkkel együttműködve dolgozik a háborús bűncselekmények kivizsgálásán, jelenleg ugyanis egy francia és szlovák szakértőkből álló csapattal dolgoznak együtt, de a jövő hét elején érkezik egy litván szakértői csapat is, így közösen folytatják majd a vizsgálatokat.