Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Hétfő estig 61 halottat jelentettek a pesavári robbantásos merénylet helyszínéről

Pesavar, 2023. január 30. A pakisztáni biztonsági szolgálat tagjai az északnyugat-pakisztáni Pesavár egyik mecsetjében elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2023. január 30-án. A támadásban legkevesebb 28 ember életét vesztette, mintegy 150en megsebesültek. MTI/EPA/Bilaual Arbab
Közel-Kelet

Bense Róbert

Szerkesztő

A merénylet egy mecsetben történt, melynek nagytermében közel 300 ember tartózkodott.

A támadás egy délutáni istentisztelet közben történt, a zsúfolt mecsetben egy öngyilkos merénylő robbantott. Az épület teteje összedőlt, sokan lehetnek még a romok alatt. Legalább 150 sebesültje van a detonációnak.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Pesavar tartományi főváros rendőrkapitánya, Muhammad Ijaz Khan megerősítette az áldozatok számát, hozzátéve, hogy 300-400 rendőr volt jelen a területen a robbanás idején, a sérültek zöme is közülük került ki.

Bosszúhadjárat része volt a pusztító robbantás

Khan szerint biztonsági mulasztás történhetett, az viszont egyelőre még nem derült ki, hogy a merénylő miként juthatott be az egyébként erősen őrzött területre – számolt be róla a The Hindu. A helyszínen továbbra is túlélők után kutatnak, a törmelékek alatt ugyanis további sérültek lehetnek.

Mostanra azt is megerősítették, hogy a pakisztáni tálibok csoportosulása, a TTP vállalta magára a merényletet, ezzel megbosszulva parancsnokuk, Umar Khalid Khurasani meggyilkolását. Khurasanit tavaly augusztusban likvidálták Afganisztánban.

A TTP 2007-ben, több militáns szervezet összefogásával jött létre, majd miután felmondták a szövetségi kormánnyal kötött tűzszünetet, arra utasították harcosaikat, hogy országszerte terrorcselekményeket hajtsanak végre.