60-65 százalékos béremeléssel kellene támogatni a pedagógusokat

TÉMÁK:
#Pénzügy #tanár
Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kunhalmi Ágnes szerint a következő kormány 4 év alatt, két lépcsőben akár 65 százalékkal is megemelheti a pedagógusok bérét.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás korábban arról beszélt, a kormány által prognosztizált 30 százalékos emelés csupán rra elegendő, hogy a garantált bérminimumra, a tábla szerinti bérbe felzárkóztassák a pályakezdő fiatalokat, ezért 60 százalékkal kellene számolniuk.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja szerint is az okozza a problémát, hogy még mindig a 2014-es minimálbér alapján számolják ki a pedagógusi fizetéseket, viszont a jelenlegi minimálbérhez képest ez 60-65 százalékos lemaradást jelent.

Az Emmi az ATV Híradójának kérdésére felidézte, hogy a kormány 2020-ban, a járvány okozta gazdasági nehézségek közepette is 10 százalékos béremelést biztosított a pedagógusoknak, és ahogy azt a miniszterelnök is mondta, egy hasonló léptékű béremelésnek várhatóan januártól biztosíthatók a pénzügyi feltételei. Ezt 2023-ban egy nagyobb mértékű bérrendezés követheti.

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes elmondta, azt javasolják a következő kormánynak, hogy két lépésben emelje meg a pedagógusok bérét, ezt pedig kezdje azzal, hogy a vetítési alapot a mindenkori minimálbérhez köti:

„Négy év alatt egészen egy jó masszív 60-65 százalékos béremelésig el kell jutni a következő kormánynak. Ez az a minimum, ez az a kritikus mennyisége a béremelésnek így két lépcsőben, hogy egyáltalán a pályán tartsuk a pedagógusokat, és valamilyen módon vonzóvá tegyük a fiataloknak a pályát.”