Nem tudott megegyezni a kormány a munkaadókkal a minimálbér emeléséről

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 21. - 12:41

Továbbra sincs összhang a magyar kormány és a munkaadók között, a minimálbér emelésének kompenzálása ugyanis 150 milliárdos bevételcsökkenéshez vezethetne az önkormányzatoknál.

A Világgazdaságnak adott nyilatkozatában Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke elmondta, új helyzet alakult ki, miután a kormány is egyetért a munkavállalókkal abban, hogy jövőre azonos mértékben emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum.

Ezzel 2022-ben a minimálbér 200 ezer forintra, a szakmunkás-minimálbér pedig 260 ezer forintra emelkedhetne, ami mindkettő esetében csaknem 20 százalékos növekedés lenne.

Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke közölte, el kell mozdulnia a kormánynak a szocho 4 százalékpontos csökkentésétől a megállapodás megkötéséhez, és úgy véli, egy 5 százalékpontos csökkentéssel már nagyon közel lennének a megállapodáshoz.

A szakember hozzátette, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától származik az ötlet, amely a települési önkormányzatok által beszedett helyi iparűzési adó elengedésével mintegy 150 milliárddal kompenzálná a cégeket.