Nem gátolják a munkavállalók a 200 ezer forintos minimálbér bevezetését

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. október 2. - 14:40

Az ÁFEOSZ-Coop elnöke elmondta, nem fogja akadályozni a munkaadói oldal a rendkívül nagy társadalmi támogatást élvező minimálbér-emelést.

Zs. Szőke Zoltán a Menedzsment Fórumnak adott interjújában kiemelte, sokat haladtak előre a tárgyalások az utóbbi időkben, a munkáltatók álláspontját pedig a kormány is ismeri.

A szakember hozzátette, a már bejelentett kétszázezres minimálbér esetén mindenképp járulékcsökkenést kér a munkáltatói oldal. A nagyobb kérdést szerinte a garantált bérminimum tervezett emelése jelenti, hiszen ez az összeg a kormány tervei szerint bruttó 219 ezerről 260 ezer forintra nőne.

Zs. Szőke Zoltán úgy gondolja, amennyiben ez a lépés megtörténik, a garantált bérminimumot kapó munkavállalók száma jelentősen nőhet, nagyjából hétszázezer főről közel egymillióra. Sokan vannak ugyanis azok, akik most valamennyivel a garantált bérminimum felett keresnek, azonban a fizetésük nem éri el a tervezett 260 ezer forintot.

Az ÁFEOSZ-Coop a kétlépcsős emelést támogatná, akár úgy is, hogy az első lépcső 2022 januárjában, míg a második 2023 januárjában történne meg. A kormány ezzel szemben inkább az egylépcsős emelést preferálná – ez a munkáltatók szerint csak egy jelentősebb, öt-hat százalékos járulékcsökkentés esetén valósítható meg.

Zs. Szőke Zoltán szerint a könnyítést minden cégre ki kellene terjeszteni, hogy az emelésekről anehéz helyzetbe kerülő vállalkozások dolgozói se maradjanak le. Emellett pedig a bajba jutott ágazatoknak további egyedi támogatásokat lenne érdemes juttatni.