Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,61 Ft
Euró
380,65 Ft
Font
443,68 Ft
Bitcoin
44,505 $

60 százalékos béremelés segíthetne a pedagógusokon

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta, legalább 60 százalékos béremelés kell a pedagógusok elvándorlásának megállítására.

Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Totyik Tamás a Spirit FM Aktuál című műsorában kiemelte, a korábban belengetett 30 százalékos emelés arra lenne elég, hogy a garantált bérminimumra a tábla szerinti bérbe felzárkóztassák a pályakezdő fiatalokat. Míg három évvel ezelőtt nyolcezer pályakezdő volt az oktatási intézményekben, addig tavaly kétezerre csökkent a számuk – tette hozzá.

A PSZ alelnökét meglepte az Ipsos friss nemzetközi felmérése, mely szerint a magyarok az az orvosokban, tudósokban és tanárokban bízunk a leginkább, mert sok kritikát kaptak a tanárok azzal kapcsolatban, hogy felkészületlenek voltak az online oktatásra való átálláskor. Soron kívül Félméteres hó esett Dobogókőn (fotók)

Azzal egyébként egyetért, hogy ez így volt, sőt szerinte a miniszterelnök is csatlakozott a pedagógusellenes hangulathoz, amikor a bértárgyalások során kikacsintott a szerepköréből és azt sugallta, hogy a pedagógusok nem dolgoznak annyit, amennyit a kormány szeretné.

A tapasztalataik azt mutatják, hogy minél kisebb egy település, annál nagyobb szerepe van egy pedagógusnak, annál jobban tudja a közvéleményt befolyásolni. Ezért Totyik Tamás úgy gondolja, nem véletlen, hogy a politika ezt a mezőnyt próbálja kisajátítani, és például egy iskolaigazgató megválasztásakor érvényesíteni a politikai szempontokat.

A koronavírus kapcsán a szakember közölte, egyelőre az látszik, hogy romlik a helyzet az iskolákban, ezt mutatja a tantermen kívüli oktatásra átálló osztályok száma is. Mint mondta, a gyerekeket nem tesztelik, ezért kérdéses, hogy influenzások vagy elkapták a koronavírust. A szakszervezet azt szeretné, ha hetente tesztelnék a gyerekeket és a pedagógusokat.