54 ugandai katonával végzett az al-Shabaab Szomáliában

Fotó: MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ugandai elnök jelentette be, hogy 54 ugandai katona vesztette életét az al-Shabaab szomáliai bázisa ellen intézett támadásban.

Az Al Jazeera jelentése szerint Yoweri Museveni ugandai elnök bejelentette, hogy 54 ugandai katona halt meg az al-Shabaab szomáliai bázisa ellen intézett támadásban, ahol az Afrikai Unió békefenntartói állomásoztak.

Soron kívül 10 kubai migráns halt meg egy mexikói kamionbalesetben

Az elnök bejelentésére mindössze egy héttel azután került sor, hogy az al-Shabaab harcosai megrohamozták a szomáliai fővárostól, Mogadishutól 130 kilométerre délnyugatra fekvő Bulamarerben lévő bázist. A fegyveres csoport akkor állította, hogy május 26-án öngyilkos merényleteket hajtott végre, melyek során 137 katonát ölt meg.

Az elnök szombaton közölte, az Ugandai Népvédelmi Erők (UPDF) azóta visszafoglalták a támaszpontot az al-Kaidával kapcsolatban álló fegyveres csoporttól, hozzátéve:

„Katonáink figyelemre méltó rugalmasságról tettek tanúbizonyságot, és újjászervezték magukat, aminek eredményeként keddre sikerült visszafoglalni a bázist.”

Museveni még a múlt héten azt mondta, voltak ugandai áldozatok, ám további részleteket nem kívánt közölni a katonák elleni támadásról. Mint ismert, az al-Shabaab már 2006 óta azért harcol, hogy a nyugati támogatású szomáliai kormányt saját, az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralommal váltsa fel.