Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Van, ahol 500 forint alatt nem kapni egy gombóc fagyit

Jócskán a zsebünk mélyére kell nyúlni, ha idén nyaralás közben úgy döntünk, szeretnénk némi nyalánksággal felpezsdíteni a hangulatunkat.

...svg content...Unsplash
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Két éve, a koronavírus-járvány előtti utolsó nyáron átlagosan 280-300 forintba került egy gombóc fagyi a Balatonnál, tavaly ez 300-350-re kúszott fel, és a növekedés az idei évben is borítékolható volt.

„Minden évben, ha csak egy keveset is, de még mindig emelkedik a fagylalt ára. Ugyanakkor pozitív változások se hallgassuk el, a megemelkedett árhoz, a legtöbb helyen jobb minőség is párosul. Az egyik választható út, hogy minőségi terméket kínáljunk, minőségi áron” – nyilatkozta a Növekedés.hu hírportálnak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke. Soron kívül Küszöbön az új gázszerződés Törökországgal – Szijjártó Isztambulban tárgyal

A szakember hozzátette, a nyersanyagok nagy része külföldről érkezik, ilyenek az olajos magvak, a csokoládék vagy a gyümölcspürék, ezeket az idei euró/forint–árfolyam miatt drágábban lehetett beszerezni. A szakember arra is kitért, hogy az elmúlt pár év hektikus időjárása a magyar gyümölcsre is rányomta bélyegét, ezért a fagylaltkészítők kénytelenek külföldi cégek fagyasztott termékeivel megoldani a folyamatos utánpótlást.

„A jelenlegi átlagos fagylalt ár valahol 300-350 forint/gombóc körül van, de 500 forintért is láttam már idén fagylaltot kínálni.”

Ha valóban kézműves, minőségi fagylaltot kínál egy fagylaltozó, vagy cukrászda, akkor ahhoz, hogy nyereséges legyen, minimum 300 forintért kell kínálnia a fagyit, különben nem marad talpon hosszú távon.

Ha nagyon olcsó, 200 forint körüli fagylalttal találkozunk, akkor kezdjünk el gyanakodni, mivel ennyi pénzért valószínűleg csak mesterséges aromákat és ételszínezéket kapunk. Nem beszélve arról, hogy az adalékanyagoknak is a megengedett többszörösét használják fel általában, hogy minél több levegőt tudjanak megkötni és ezzel extra nagy térfogatnövekedést tudnak elérni.