5 milliárd dollárral támogatja Japán a globális chiphiány enyhítését

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 26. - 01:45

A japán kormány bejelentette, hogy 600 milliárd jent, vagyis megközelítőleg 1 600 milliárd forintot különítenek el a világszerte egyre súlyosbodó félvezetőhiány enyhítésére.

A tajvani központú TSMC chipgyártó legutóbbi közleményéből kiderült, közel 7 milliárd dollárt szánnak egy japán üzem megépítésére, amire a helyi kormány jelentős pénzügyi támogatást nyújtott – olvasható a Nikkei keddi cikkében.

Ezen felül a szigetországban létesülhet az amerikai Micron Technology memóriagyártó újabb üzeme, ahol szintén mikrochipeket hozhatnak létre költséghatékony módszerekkel, bár az egyelőre kérdéses, pontosan mikorra sikerülhet felhúzni a két épületet.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A globális chiphiány már több mint másfél éve tart, a krízis következtében az autógyártók többségénél szüneteltetni kellett a munkálatokat, miközben óriási hiány mutatkozik okostelefonokból, játékkonzolokból, számítógépes alkatrészekből, háztartási eszközökből, laptopokból és televíziókból is.

Hiába próbálnak a nap 24 órájában megfeszített ütemben dolgozni a TSMC-nél, az őrületes munkatempó ellenére képtelenek kielégíteni a megrendelők kéréseit, melynek hatására már a világ legismertebb és legnépszerűbb márkái, az Apple és a Samsung is bajba kerültek, ugyanis az új csúcsmobilokhoz szükséges komponenseket nem tudják időben a készülékekbe szerelni.

Az Intel vezérigazgatója korábban pesszimistán értékelte a szituációt, elmondása szerint egészen 2023 végéig tarthat a chiphiány, a rivális vállalatok vezetői azonban jóval árnyaltabb jövőképet festettek, bár pontos dátumot senki sem mert megosztani.