Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,147 $

457 embert letartóztattak az erőszakossá fajult franciaországi tüntetéseken

A nyugdíjreform ellen tüntetnek Párizsban a francia szakszervezetek által meghirdetett egynapos országos sztrájk alatt, 2023. március 23-án. Emmanuel Macron elnök széles körű felháborodást váltott ki azzal, hogy parlamenti szavazás nélkül készül hatályba léptetni a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvényt. MTI/AP/Aurelien Morissard
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Várható volt, hogy a tüntetések nem lesznek békések, hiszen a demonstrálók azt követően jelentettek be több mint 200 tüntetést csütörtökre, hogy a francia elnök szavazás nélkül átvitte a nyugdíjreformról szóló törvényt a parlamenten.

A France 24 jelentése szerint összesen 457 embert tartóztattak le, és a biztonsági erők legkevesebb 441 tagja sérült meg a csütörtöki tüntetéseken, melyeket Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja ellen tiltakozva tartottak országosan.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

A CNews csatornának péntek reggel nyilatkozva Gerald Darmanin belügyminiszter megosztotta, Párizs utcáin összesen 903 esetben gyújtottak tüzet, kiemelve:

„Rengeteg tüntetés volt, és néhány közülük erőszakba torkollott, különösen Párizsban.”

Franciaország-szerte több mint egymillió (!) ember vonult az utcára, miközben a rendőrség arra figyelmeztetett, hogy az anarchista csoportok könnyedén beszivároghatnak a párizsi felvonulásra, közlésük szerint pedig a tüntetések utolsó szakaszában csuklyát és arcmaszkot viselő fiatalembereket láttak, akik ablakokat törtek be és felgyújtották a szemészállítók sztrájkja miatt az utcákon összegyűlt szemetet.

Noha a tüntetők végig a nyugdíjreform ellen tiltakoztak, a belügyminiszter elutasította a demonstrálók követelését, hogy vonják vissza a reformot, mondván:

„Nem hiszem, hogy az erőszak miatt vissza kellene vonni ezt a törvényt. a igen, az azt jelenti, hogy nincs állam. El kell fogadnunk egy demokratikus, társadalmi vitát, de nem egy erőszakos vitát.”