Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,29 Ft
Bitcoin
27,124 $

Emmanuel Macron 200 tüntetéssel néz szembe Franciaország-szerte a nyugdíjreform miatt

A nyugdíjreform ellen tüntetnek a délnyugat-franciaországi Marseille-ben a francia szakszervezetek által meghirdetett egynapos országos sztrájk alatt, 2023. március 23-án. Emmanuel Macron elnök széles körű felháborodást váltott ki azzal, hogy parlamenti szavazás nélkül készül hatályba léptetni a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvényt. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A rendőrség is felkészült a tüntetésekre, miután a lakosság körében egyre csak növekszik a düh „az elnök arroganciája miatt”.

A Guardian jelentése szerint Emmanuel Macron Franciaország-szerte tüntetésekkel néz szembe, és valószínűleg a francia nép haragjának teljes erejét érezni fogja, hiszen tüntetők százezrei gyűltek össze országszerte, hogy tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár 62 évről 64 évre történő emelése ellen.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

A francia elnök egy hete egy alkotmányos intézkedéssel vitte keresztül a parlamenten az igen heves vitákat kiváltó jogszabályt, mely megkerülte a szavazást, és a lakosság heves tiltakozása ellenére is megszületett. A tüntetők már korábban is jelezték, hogy nem fogadják el a döntést, és azóta egy bizalmatlansági szavazás is történt Macron ellen, ám szűk 9 szavazattal megúszta.

A törvény elfogadása pedig, ahogy az várható is volt a nép haragját váltotta ki: csütörtökig a rendőrséget több mint 200 tüntetésről értesítették országszerte, így több százezer ember részvételére készültek. A hatóságok már kora reggel bedeszkázták az üzleteket, bankokat és vállalkozásokat, az utak mentén pedig furgonnyi rendőr és csendőr állomásozott.

Az egyébként is feszült hangulatot Macron szerdai televíziós beszéde robbantotta be igazán, melyben az elnök közölte, hogy a tüntetések „legitimek”, de ez sem fogja megváltoztatni a döntést, melynek értelmében nem csupán a nyugdíjkorhatárt emelik meg, de a munkavállalóknak hosszabb ideig kell befizetniük a nyugdíjrendszerbe is.

A tüntetők arroganciával és megvetéssel vádolják az elnököt, a széles körű sztrájkok pedig jelentős fennakadásokat okoztak a közlekedésben, mind az utakon, mind pedig a légi közlekedésben. Több járatot is törölni kellett, a tüntetők pedig csütörtök reggelre lezárták a Párizstól északra fekvő Charles de Gaulle repülőtér 1-es terminálját.