Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,009 $

3500 km-t tesz meg egy jégtörő hajó, hogy megmentsen egy beteget az Antarktiszon

Az RSV Nuyina jégtörő hajó nem kevesebb, mint 3500 kilométert hajózott azért, hogy megmentsen egy megbetegedett ausztrál állampolgárt az Antarktiszon.

Fotó: Wikimedia Commons/kees torn
Epic

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint egy antarktiszi expedíció ausztrál tagjának „kialakulóban lévő egészségügyi állapota miatt” sürgősen kezelésre volt szüksége, így az RSV Nuyina nem kevesebb, mint 3500 kilométert tett meg a Casey állomásig, hogy megmentse a beteg életét.

A sürgős evakuálási műveletre az ausztrál jégtörő hajó, az RSV Nuyina múlt héten indult el Hobartból, s több ezer kilométert hajózik az expedíció tagjáért, akinek az egészségügyi állapotát egyelőre erősítették meg, ám azt tudni lehet, hogy speciális kezelésre és ellátásra van szüksége. Soron kívül Három nő vesztette életét egy tragikus amerikai autóbalesetben

Mint ismert, az ausztrál antarktiszi állomásokon igen korlátozottak az orvosi ellátási lehetőségek, gyakorta pedig csupán egy, maximum két képzett orvos áll rendelkezésre. Sőt, a Casey állomáson telente, amikor a lehető legextrémebb időjárási körülmények uralkodnak, a sötétség miatt minimális tudományos munkát végeznek, s mindössze 15-20 ember él az állomáson.

A sürgős életmentés kapcsán az ausztrál antarktiszi részleg is kiadott egy közleményt, melyben leszögezték, az emberek jóléte a legfőbb prioritásuk, s bár magáról az orvosi evakuálásról kevés részletet közöltek, egy folyamatban lévő műveletről van s, így valószínűleg csak később osztanak meg további információkat az ügyben.

Az Antarktiszról történő orvosi evakuálás rendkívül bonyolult művelet lehet, s gyakorta nemzetközi műveletre van szükség az ilyen esetekben. Az azonban nem ismert, hogy ebben a vészhelyzetben vajon kértek-e, segítséget más országoktól, avagy más országok nyújtottak-e segítséget a mentési műveletben.

Kispadon kezd Szoboszlai Dominik a Liverpool meccsén a West Ham United ellen

A Liverpool ismertette a kezdőcsapatát a West Ham United ellen, ami egy újabb nehéz mérkőzést hozhat számukra.