Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

25 év alatt 3300 milliárd tonna jeget vesztett az Antarktisz

Fotó: unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Nagy bajban a bolygó „fagyasztóládája”, az Antarktiszt gleccserei folyamatosan zsugorodnak.

A Nyugat-Antarktisz régióit kutató tudósok szerint a környék gleccsereinek jégvesztesége kulcsszerepet játszik a tengerszint-emelkedésben, ugyanis annyi vizet raktároznak, melyek csaknem egy méterrel lennének képesek megemelni a vízszintet világszerte.

Soron kívül Eddig 425 897-en kapták meg a negyedik covid elleni oltásukat Magyarországon

Szemléltetésképp: a Nyugat-Antarktiszon található Amundsen-tenger körüli húsz gleccser több mint négyszer akkora, mint az Egyesült Királyság. Ezek eltűnése ugyan hosszadalmas folyamat, azonban teljesen átformálná a Föld tengereit – írja a Sky News.

Kevés a csapadék, de vannak kiugró évek

A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint 1996 és 2021 között nettó 3331 milliárd tonna jég tűnt el a régióból – ez több mint kilenc milliméterrel emelte meg a tengerszintet.

Dr. Benjamin Davison, a kutatás vezetője figyelmeztetett, hogy „semmi jel nem utal arra, hogy a folyamat egyhamar megfordulna” – ugyanakkor voltak olyan időszakok is, amikor „a tömegvesztés üteme némileg mérséklődött”.

A legnagyobb probléma a kevés csapadék, ami elengedhetetlen a jégtakaró növekedéséhez. 2009 és 2013 között rendkívül kevés hó esett a térségben, 2019-ben és 2020-ban viszont az átlagosnál jóval több csapadék hullott – amennyiben utóbbi időszakok lennének túlsúlyban, kevésbé lenne riasztó az Antarktisz gleccsereinek zsugorodása.