262 millió forintos adócsalás miatt emeltek vádat egy bűnbanda ellen

Illusztráció/MTI/Krizsán Csaba
not image

Kulcsár Péter

2021.április.21 - 08:16

Bűnszervezet tagjaként elkövetett, vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt állhat bíróság elé több férfi, akik 2014 és 2017 között jelentős mennyiségű kárt okoztak az államnak.

Az ugyeszeg.hu szerint az adócsalás elkövetését három további személy tette lehetővé, akiket a másod és a harmadrendű vádlottak bírtak rá arra, hogy névlegesen vállaljanak ügyvezetői tisztséget a fiktív számlákat kibocsátó cégekben.

A számlagyár úgy működött, hogy a másod és a harmadrendű vádlottak tényleges irányítása alatt működő számlakibocsátó cégek kiállítottak a meg nem történt gazdasági eseményekről 594 darab, 1 milliárd 235 millió forint végösszegű, 262 millió forint ÁFA tartalmú számlát, amiket az elsőrendű  vádlott beállított a saját cége könyvelésébe és szerepeltetett a havonta benyújtott ÁFA bevallásokban.

Az elsőrendű vádlott minden esetben átutalta a fiktív számlák ellenértékét a számlakibocsátó cégek számlájára, azért, hogy leplezze az adóhivatal előtt, hogy a gazdasági események nem történtek meg.  

A cégeket ténylegesen irányító másod és harmadrendű vádlottak, valamint utasításukra a cégek névleges ügyvezetői, a negyed és hatodrendű vádlottak készpénzben felvették az átutalt összegeket még az utalás napján vagy pár nap elteltével, amiket azután visszajuttattak az elsőrendű vádlottnak.