Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,64 Ft
Euró
393,96 Ft
Font
456,58 Ft
Bitcoin
66,587 $

Így nézett ki 2021, a katasztrófák éve

2021-ben sorra érték a világot a katasztrófák, és ha a koronavírus-járvány nem lett volna elég, idén pusztító természeti jelenségek és időjárási viszontagságok keserítették meg életünket.

Drónnal készített felvétel a heves esõzések miatt megáradt Agra folyó által elöntött házakról az észak-spanyolországi Huartéban 2021. december 10-én. MTI/EPA/EFE/Jesús Diges
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy friss jelentés, mely sorra vette 2021 katasztrófáit, megállapította, hogy az éghajlatváltozással összefüggésbe hozható természeti katasztrófák több millió ember életét keserítették meg. A Christian Aid jótékonysági szervezet által készített tanulmány összeszedte az idei év legszélsőségesebb természeti katasztrófáit, becsléseik szerint pedig e listán szereplő esetek egyenként több mint 1,5 milliárd dollárnyi kárt okoztak a lakosságnak.

A kutatók világszerte egyre inkább egyetértenek abban, hogy a világot sújtó természeti katasztrófák az éghajlatváltozásnak tudhatók be, és ha nem cselekszünk sürgősen, ezek mértéke csak rosszabb lesz, ami jelenleg elképzelhetetlennek tűnik, hiszen 2021-ben több száz ember vesztette életét, és több százezren kényszerültek otthonuk elhagyására a természet pusztítása miatt. Soron kívül Óriási bejelentés: 14 év után visszatér a Győzike Show

Az első helyen az Amerikát sújtó augusztusi Ida hurrikán áll, holtversenyben a júliusi európai áradásokkal. A Christian Aid számításai szerint az Egyesült Államokat sújtó Ida hurrikán volt az év financiálisan legpusztítóbb időjárási eseménye, Lousiana államban például több ezer embert evakuáltak otthonaikból, míg a brutális esőzések, melyek hatalmas áradásokat okoztak, elérték New Yorkot is, ahol árvízvészhelyzeti riasztást adtak ki. Az áradásokban 95 ember vesztette életét, a szervezet pedig közel 65 milliárd dollárra becsüli a gazdasági károkat.

A második legpusztítóbb jelenség idén a Franciaországot, Németországot, Belgiumot és Hollandiát sújtó júliusi áradások voltak, ugyanis a heves esőzések következtében a folyók megduzzadtak, a védművek pedig nem bírták a terhelést, így több gát is átszakadt, utakat, otthonokat, sőt, egész városokat elárasztva. A brutális áradások 240 ember életét követelték, és minimum 43 millió dolláros kár keletkezett az érintett területeken.

A biztosítókat is megszólaltatták az ügyben, hiszen a kárigényeket ők kezelik, az Aon biztosítótársaság pedig egy meglepő adatot közölt az idei év káreseményei kapcsán: az idei év volt zsinórban a negyedik, amikor a globális természeti katasztrófák által keletkezett károk mértéke meghaladja a 100 milliárd (!) dollárt. Kitértek arra is, hogy még ez az összeg sem teljes, hiszen számos olyan természeti esemény is történt, melyek esetében nehezebben megállapítható a pénzügyi jellegű kár, az emberi veszteségek azonban annál nagyobbak.

A következő helyre a dél-szudáni áradások kerültek, melyek következtében több mint 800 ezer embernek kellett elhagynia otthonát; míg a májusi, Indiát, Srí Lankát és a Maldív-szigeteket sújtó Tauktae ciklon elől 200 ezer embernek kellett elmenekülnie otthonából. A jelentésben kiemelték, ha bár az idei COP26 klímakonferencián megvitatott jövőbeli tervek üdvözlendőek, 2022-ben tényleg el kell kezdeni cselekedni, máskülönben az éghajlatváltozás földi pokollá fogja változtatni bolygónkat.

(BBC)

A Manchester United már felvette a kapcsolatot a Bayern edzőjével, új korszak kezdődhet

Erik Ten Hag szinte biztosan nem maradhat a Manchester United edzője a katasztrofális idényt követően, a klub többek között a Bayern München edzőjével is felvette a kapcsolatot.

Egymásnak csapódott két katonai helikopter, tízen meghaltak (videó)

Két katonai helikopter csapódott egymásnak a levegőben Malajziában, melynek következtében tíz ember életét vesztette.

Veszélyeztetett állatot sikerült klónozniuk a tudósoknak

A szakértők abban bíznak, hogy az újabb két egyed, valamint az 1980-as években indított tenyésztési program segít majd a faj fennmaradásában és genetikai sokféleségének javításában.