Kapaszkodj meg: ekkora kárt okoztak a nyári áradások Németországnak

Romba dõlt ház a németországi Altenahrban 2021. július 19-én. Rajna-Vidék-Pfalz tartományban több ember halálát okozta és számos házat romba döntött az árvíz. MTI/EPA/Friedemann Vogel
not image

Nagy Noel

2021. november 8. - 19:36

Az egész európai sajtó attól volt hangos a nyár folyamán, hogy Németországra brutális áradások csaptak le.

Látni lehetett azt is, hogy egyes településeken micsoda károkat okoztak a heves esőzések és súlyos viharok mentén kialakult áradások.

A német köztévé, a ZDF beszámolójából pedig kiderült, hogy ez pontosan mit is jelentett a gazdaságnak. A kormány ugyanis az uniós pénzügyi támogatás igénybevételéhez kikalkulálta az összeget.

Az áradások összességében 29 milliárd eurós, azaz több mint 10 500 milliárd forintos kárt okoztak országszerte. Csak hozzávetőlegesen: ez a magyar éves GDP mintegy ötöde.

A nyári áradások számos európai országot érintettek még Németországon kívül, többek között Ausztriában, Belgiumban, Horvátországban, Luxemburgban, Olaszországban, Hollandiában és Svájcban is okoztak fejtörést.

Az áradások következtében 242 ember vesztette életét, csak Németországban 196-an. Valamennyi ország kijelentette, hogy ez történelmének egyik legsúlyosabb áradása, amin már érződött a klímaváltozás hatása.