18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $
Fotó: Metropolitan Police/met.police.uk

Közel 2000 brit rendőrt gyanúsítottak meg szexuális bűncselekmények elkövetésével csak az elmúlt négy évben

Szerző: Kornis Vivien

A szexuális bűncselekmények elkövetésével megvádolt rendőrök mintegy 30 százaléka ellen már korábban is tettek feljelentést hasonló visszaélések miatt. Theresa May egykori miniszterelnök szerint úgy tűnik, hogy a rendőrségnek fontosabb a jó hírnév, mint az igazságszolgáltatás.

not image

Kornis Vivien

2021. október. 11 - 21:47

Az információszabadságra vonatkozó törvények alapján közzétett adatok szerint az elmúlt négy évben mintegy kétezer esetben vádoltak meg szolgálatot teljesítő rendőrtiszteket az Egyesült Királyságban szexuális bűncselekmény elkövetésével, köztük több esetben szexuális erőszakkal. 

A Channel 4 nyomozása és a The Times elemzése alapján a 39 különálló erő adatai szerint a rendőrtisztek, különleges tisztek és segélytisztek ellen tett panaszok csaknem kétharmadát megszűntették, de a szexuális bűncselekményekkel megvádolt rendőrök mintegy 30 százalékát korábban is meggyanúsították már hasonló ügyekben.  Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

A feljelentések között több mint 370 szexuális zaklatás, csaknem 100 szexuális erőszak, és 18 esetben gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás szerepel. Összességében több mint 514 ügy nyert bizonyítást – foglalta össze az Independent.

A bizonyítottan elkövetett bűncselekményekben vétkes tiszteknek azonban csupán a harmadát bocsátották el a hatóságoktól.

A Bournemouthi Egyetem kutatói szerint az elkövetők a sebezhető személyeket célozták meg – az áldozatok kétötöde korábban családon belüli erőszak áldozata volt, egyötöde mentális egyészségügyi problémákkal küzdött, egynegyedük pedig korábban már vált szexuális zaklatás áldozatává. 

Damian Hinds brit védelmi miniszter “megdöbbentőnek” nevezte az adatokat. Hozzátette, hogy fontos, hogy ezekben az esetekben a nyomozást lefolytassák, és a vádakat megfelelően kivizsgálják. 

A brit országos rendőr-főkapitányi tanács elismerte, hogy néhány embert “a hatalom, az irányítás lehetősége” miatt vonz a rendőrség mint munkahely. Louisa Rolfe, a szervezet közvédelemért felelős vezetője a Channel 4-nak elmondta, hogy a hatóságnak feltétlenül meg kell érteniük, mi állhat ezek mögött az ügyek mögött.

Az információszabaságra vonatkozó törvény alapján hétfőn közzétett adathalmazból kiderült, hogy 2016 és 2020 között rendőrtisztek által elkövetett szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos 750 vád nyomán 34 rendőrt elbocsátottak. 

Az Egyesült Királyságban óriási a feszültség Sarah Everard elrablása, szexuális bántalmazása és meggyilkolása óta, melyet egy rendőrtiszt követett el. Sarah Everard kegyetlen bántalmazásáról és meggyilkolásáról itt írtunk korábban.

Priti Patel brit belügyminiszter bejelentette, hogy önálló vizsgálat indul azoknak a “szisztematikus hibáknak” a felderítésére, amelyek lehetővé tették, hogy Sarah Everard gyilkosa, Wayne Couzens rendőr lehetett. 

Louise Casey kormánytisztviselő Everard meggyilkolása után külön felülvizsgálatot indított, melynek tárgya a Metropolitan, vagyis a Londoni Rendőrség kultúrája és normái. Couzens, akit nemrég életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, a rendőri bilincsével és rendőri igazolványával hamis és alaptalan letartóztatással fogta el, rabolta el, erőszakolta és gyilkolta meg a 33 éves Sarah Everardot.

A független rendőrségi magatartási hivatal – mely felügyeli a rendőrség ellen benyújtott panaszokat is – kijelentette, hogy a hatóságok feladata, hogy “megszüntessék” a rendőri hatalommal kapcsolatos visszaéléseket, melyeket “komoly árulásnak” minősítettek. 

„A rendőri hatáskörrel való visszaélés szexuális kizsákmányolás vagy erőszak céljából pusztító hatással van az áldozatokra, és komoly hatással van a közvélemény bizalmára az egyes tisztek és a szolgálat iránt” – közölte a hivatal szóvivője.

Kritikus fontosságú, hogy létezzenek olyan hatékony rendszerek, amelyek megakadályozzák, felügyelik és gyorsan kezelik a bizalommal visszaélő személyeket. A rendőrségi szolgálattal összefüggésben ez a magatartás a korrupció egy formája, és így is kell kezelni.

Az End Violence Against Women Coalition (EVAWC), vagyis a nők elleni erőszak megszüntetéséért dolgozó szervezet hangsúlyozta, hogy érdemben csak nagyon kevés rendőrtiszt szembesült következményekkel a nők és lányok sérelmére elkövetett szexuális erőszak miatt. 

A nők és a gyermekek ellen elkövetett erőszak párhuzamos pandémiája

“Látnunk kell, hogy radikálisan át kell gondolnunk, hogyan reagál a rendőrség a nők elleni erőszakra, különösen a saját soraikban” – mondta el Denzi Ugur, az EVAWC igazgatóhelyettese.

Ez nagyobb elszámoltathatóságot és sürgős, összehangolt és stratégiai fellépést is jelent a nők elleni erőszak kezelésére. Foglalkoznunk kell ezekkel az elterjedt intézményi kudarcokkal, mielőtt elkezdenénk egyáltalán foglalkozni a nők rendőrségbe vetett bizalmával.

A Times hangsúlyozta, hogy a rendőrök által elkövetett szexuális bűncselekményeket és egyéb visszaéléseket rendszeresen eltussolják. A hatóságok gyakran zártkörű meghallgatásokat tartanak, annak ellenére, hogy azokat nyilvánosan kellene elvégezni, és a nyomozások kimenetelét befolyásolni képes információkat törlik a nyilvánosság által is elérhető felületekről.

A szexuális bűncselekményekkel, rasszizmussal és homofóbiával kapcsolatos visszaélésekről szóló panaszokra vonatkozó meghallgatások mintegy negyedét zárt ajtók mögött végzik el, és az érintett rendőrök nevét, ragját és a bűncselekmények részleteit elhallgatják annak ellenére, hogy ennek ellenkezőjét írják elő a törvények.

A lap szerint, ha a hatóságok meg is nevezik az elbocsátott tiszteket, heteken belül törlik az üggyel kapcsolatos nyilvános információkat, melyek körvonalazni tudják a visszaélések mibenlétét. Így történt ez Sarah Everard gyilkosával, Wayne Couzens-sel is.

Theresa May egykori miniszterelnök kijelentette, hogy a hatóságok magatartása, melynek alapján úgy tűnik, hogy nem hajlandók szembenézni a nyilvánossággal, „rendkívüli csalódásra ad okot”, és elmondta, hogy a lap által összeállított bizonyítékok azt a benyomást keltik, hogy a rendőrség „az intézmény hírnevét helyezi előtérbe az igazságszolgáltatás helyett.”