Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,612 $

Egy nap alatt közel 1500 kérelem futott be az államilag támogatott elektromos autókra

Hétfő délutántól igényelhették a vissza nem térítendő támogatást a vállalkozások.

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

A személygépkocsik mellett kisteherautók, illetve kisbuszok megvásárlásához is igényelhetik a vállalkozások az állami támogatást. A 30 milliárdos keretösszegből eddig 5,6 milliárd forintos értékben érkeztek kérelmek, csaknem 1440 járműre – közölte az Energiaügyi Minisztérium az MTI-vel.

Az állam egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitását figyelembe véve 2,8-4 millió forinttal járul hozzá. A 10 fő alatti létszámú vállalkozások egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fős cégek tíz, míg az ennél nagyobbak 16 járművet igényelhetnek. Így egy cég akár 64 millió forint értékben is kaphat támogatást. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

A támogatási kérelmek 2025 márciusának végéig nyújthatók be a palyazat.gov.hu oldalon – ám az érdeklődést nézve a keretösszeg várhatóan jóval hamarabb elfogy. Az összeg kétharmada vidéki cégeknél hasznosulhat, a támogatási keretek területi alapon is elkülönítettek, ezek az igénylések függvényében átcsoportosíthatók.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés felel, a környezetterhelés túlnyomó többségét pedig a közúti forgalom okozza. A minisztérium az elektromos autózás térnyerésének elősegítésén dolgozik, jelenleg a belföldi e-töltő infrastruktúra bővítését támogató felhíváson is dolgoznak.