Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,25 Ft
Euró
391,84 Ft
Font
458,56 Ft
Bitcoin
61,993 $

Egy nap alatt közel 1500 kérelem futott be az államilag támogatott elektromos autókra

Hétfő délutántól igényelhették a vissza nem térítendő támogatást a vállalkozások.

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

A személygépkocsik mellett kisteherautók, illetve kisbuszok megvásárlásához is igényelhetik a vállalkozások az állami támogatást. A 30 milliárdos keretösszegből eddig 5,6 milliárd forintos értékben érkeztek kérelmek, csaknem 1440 járműre – közölte az Energiaügyi Minisztérium az MTI-vel.

Az állam egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitását figyelembe véve 2,8-4 millió forinttal járul hozzá. A 10 fő alatti létszámú vállalkozások egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fős cégek tíz, míg az ennél nagyobbak 16 járművet igényelhetnek. Így egy cég akár 64 millió forint értékben is kaphat támogatást. Soron kívül Bőnyi iskolai késelés: a megkéselt lány túl van az életveszélyen

A támogatási kérelmek 2025 márciusának végéig nyújthatók be a palyazat.gov.hu oldalon – ám az érdeklődést nézve a keretösszeg várhatóan jóval hamarabb elfogy. Az összeg kétharmada vidéki cégeknél hasznosulhat, a támogatási keretek területi alapon is elkülönítettek, ezek az igénylések függvényében átcsoportosíthatók.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés felel, a környezetterhelés túlnyomó többségét pedig a közúti forgalom okozza. A minisztérium az elektromos autózás térnyerésének elősegítésén dolgozik, jelenleg a belföldi e-töltő infrastruktúra bővítését támogató felhíváson is dolgoznak.