Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

520 milliárdot fizettek a 13. havi nyugdíjra, az elosztás azonban problémát mutat

Számos pozitív oldala van a pluszjuttatásnak, azonban az elosztás újragondolását is figyelembe kellene venni.

...svg content...Budapest, 2022. február 9. Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat egy nõnek Budapesten, a XIII. kerületben 2022. február 9-én. MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Farkas András nyugdíjszakértő szerint amennyiben 6 százalék alatti szinten marad az inflációs mutató, úgy kedvezően alakulhat 2024 a nyugdíjasok számára, legalábbis az ellátásuk vásárlóértéke szempontjából. Azonban így sem lehet mindenki elégedett.

Bár Farkas kiemelte, hogy politikai szempontból is rendkívül fontos a 13. havi nyugdíj, és alapvetően a plusz egyhavi juttatás pozitív, hiszen olyan, mintha 8,3 százalékos nyugdíjemelést kapnának az ellátásban részesülők, az egyenlőtlenségek így is szembetűnők. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

„Ez nyilván rendkívül fontos, és az elszegényedési csúszda meredekségét enyhíteni képes jelentős mértékben. Csakhogy az, hogy mindenki a saját nyugdíja összegével megegyező mértékű 13. havi nyugdíjat kap, nem képes a korábban felhalmozódott méltánytalanságokat kezelni, és ez hozzájárul ahhoz, hogy minden évben egyfajta turbófokozatban löki a nyugdíjas társadalom tagjainak a szétszakadását” – mondta.

A szakértő elmondta, hogy idén összesen 520,5 milliárd forintot fizettek ki a 13. havi nyugdíjra, azonban csak akkor lehetne méltányos az elosztás, ha korrekciós mechanizmusokkal próbálnák csökkenteni az egyenlőtlenségeket – írja az Infostart.

Hozzátette, hogy a nyugdíjemelés egységes, százalékos mértékű emelése is fokozza az egyenlőtlenségeket, melyek az alacsonyabb és a magasabb ellátásban részesülők között tapasztalhatók. Úgy véli, hogy ezek „halmozzák a méltánytalanságot a rendszerben”.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.