Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

12 millióra emelkedhet az írástudatlan gyermekek száma a pandémia miatt

Tica, 2021. január 25. Ételosztásra váró emberek az Eloise ciklon okozta hirtelen áradások miatt otthonukat elhagyni kényszerült emberek számára létesített táborban a mozambiki Ticában 2021. január 25-én. Az Eloise ciklon óránként 160 kilométeres széllökésekkel és heves zivatarokkal két nappal korábban érte el Afrika keleti partjait. Mozambikban legalább kilencen vesztették életüket az ítéletidőben. Sokan csak mérföldeket úszva tudtak megmenekülni az áradatból. MTI/EPA-LUSA/Andre Catueria
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Több mint félmillió gyermek fogja anélkül betölteni a tizedik életévét, hogy el tudna olvasni egy betűt vagy egy egyszerű mondatot.

Az ENSZ legutóbbi statisztikái rémes képet festenek, kiderült ugyanis, hogy 70 millió 10 éves gyermek közül 11,5 millióan képtelenek lesznek az írásra és olvasásra, ami a koronavírus-járvány miatt eszközölt lezárásoknak köszönhető – írta a The Guardian.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A One Campaign éhínség elleni szervezet adatai alapján 17 százalékos növekedést mértek az írástudatlanság terén. Az ENSZ mindezek apropóján összehívta a G7-et március végére, hogy megtárgyaljanak egy 5 milliárd dolláros segélycsomagot, amelyet a fejlődő országok oktatására fordíthatnak.

A legnagyobb bizonytalanságban a szubszaharai Afrikában élő gyerekek, főként lányok vannak, akik az érintett csoport 40 százalékát teszik ki, ami összesen 20 millió diákot jelent – ők tavaly teljesen lemaradtak az oktatásban.

Az Unicef októberi jelentésében arról írtak, hogy a koronavírus-járvány tovább mélyítette az országok közti különbségeket nemcsak gazdasági, hanem társadalmi szinten is, és hiába tudtak átállni a fejlett államok távoktatásra, ezt a szegényebb sorsú országokban élő diákok nem tehették meg.

A Világbank tavalyi adataiból megtudhattuk, hogy 2020 áprilisában a diákok 94 százaléka maradt ki az iskolából. A One Campaign célja, hogy a G7 erőfeszítései által legalább 40 millió kislány visszatérhessen 2025-ig az iskolapadokba.

A kampány apropóján a G20 pénzügyi miniszterei egy új finanszírozási csomagot alkothatnak meg, melynek hála minimalizálhatják a fejlődő országokban lévő fiatalok szüleinek kiadásait, ezáltal valamelyest enyhülhet a probléma.