12 évvel visszavetette a tuberkulózis elleni küzdelmet a koronavírus-járvány

Budapest, 2020. december 30. Oltáshoz előkészített koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet oltópontján Budapesten 2020. december 30-án. MTI/Mónus Márton
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elmúlt 12 hónap során 12 évnyi tbc-vel kapcsolatos globális előrehaladást tett semmissé a pandémia.

Több mint 25 százalékos visszaesés történt a gümőkór diagnózisában az egész világon, ami drámai csökkenésként értékelhető – olvasható a The Guardian riportjában.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A koronavírus-járvány szolgáltatásokra és egészségügyi ellátórendszerre mért hatása következtében a tbc által legérzékenyebben érintett térségekben elmaradtak a szükséges kórmegállapítások, melynek köszönhetően 2008-as szintekre került a tuberkulózis diagnosztizálása és kezelése.

Indiából és Dél-Afrikából származó adatok alapján a tbc-vel és koronavírussal együttesen megfertőződött páciensek háromszor nagyobb eséllyel halnak bele a súlyos szövődményekbe, mint azok, akik csak tuberkulózissal küzdenek, ezért kiemelten fontos lenne kialakítani egy nyomkövetési rendszert.

„Alig egy év alatt kifejlesztették a covid-vakcinát, miközben a tbc már a fáraók kora óta köztünk van, ám az ellene közel száz éve megalkotott védőoltás nem mindig működik még felnőtteknél sem, hiszen a kórokozó kiépített magával szemben egy robusztus rezisztenciát” – magyarázta Thokozile Phiri Nkhoma, a Stop TB szervezet bizottsági tagja.

Évente 10 millió ember kapja el a tuberkulózist, közülük átlagosan 1,5 millióan halnak bele a fertőzés komplikációiba. Habár az elmúlt időszakban a koronavírus szedte az áldozatait, tbc-ben még így is jóval többen vesztették életüket az elmúlt 12 hónapban.

Indiában úgy próbálják meg elkerülni a további problémákat, hogy összekötötték a tbc és a koronavírus diagnosztikáját és kontaktkutatását, ezáltal valamelyest javítani tudtak a betegek életkilátásán, ezt viszont nem minden fejlődő ország teheti meg, ezért nemzetközi segítség nélkül a szituáció tarthatatlanná válhat.