Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

11 éves kambodzsai kislány vesztette életét, miután elkapta a madárinfluenzát

Kambodzsai kislány egy madarat árul az utcán Phnompenben 2017. július 25-én. A kambodzsai egészségügyi hatóságok figyelmeztették az embereket, hogy jelezzenek minden baromfipusztulást a madárinfluenza új, H7N9 vírusának a környező országokban való terjedése miatt. (MTI/EPA/Mak Remissa)
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ez az első ismert emberi H5N1 törzzsel történt fertőzés az országban 2014 óta.

A Guardian jelentése szerint egy 11 éves kambodzsai kislány elkapta a madárinfluenzát, ám szervezete feladta a küzdelmet a vírus ellen, s elhunyt. Csütörtökön Mam Bunheng egészségügyi miniszter közölte, hogy 2014 óta ez volt az első ismert emberi fertőzés a H5N1 törzzsel az országban, ami komoly aggodalmat keltett a lakosság körében.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A kislány a fővárostól, Phnom Penhtől keletre fekvő Prey Veng tartományban élt, s február 16-án jelentkeztek nála az első tünetek, amikor hirtelen nagyon magas lett a láza, és köhögni kezdett. Amikor állapota romlásnak indult, a fővárosi nemzeti gyermekkórházba szállították, ahol megállapították, hogy madárinfluenzás, ám szerdán szervezete feladta a küzdelmet és a kórházban elhunyt.

A madárinfluenza már tavaly év eleje óta végez komoly pusztítást a gazdaságokban, melynek következtében több mint 200 millió szárnyas (!) pusztult el a betegség, vagy a megelőző leölés miatt. A WHO február elején jelentett arról, hogy a H5N1 átterjedhet az emlősökre, ám akkor azt mondták, hogy “az emberre jelentett kockázat továbbra is alacsony”.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója nemrég arról beszélt, hogy a H5N1 immáron 25 éve terjed a baromfik és a vadon élő madarak között, ám a közelmúltban a betegséget nyércek, vidrák és fókák esetében is felfedezték, ezért a WHO álláspontja szerint a madárinfluenza terjedését “szorosan nyomon kell követni”.

A kislány halála után a kambodzsai egészségügyi hatóságok felszólították a lakosságot, hogy semmiképpen ne érjenek hozzá az elhullott, vagy beteg állatokhoz, sem pedig a madarakhoz, hozzátéve, hogy ha valaki mégis azt gyanítja, hogy megfertőződött, hívja fel az erre a célra létrehozott forródrótot.