Clouds
21 Budapest
Dollár
344,58 Ft
Euró
369,10 Ft
Font
428,42 Ft
Bitcoin
25,676 $

Madárinfluenza: a briteket óva intik a karácsonyi pulykától

Fotó: Pixabay
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Meglepő, de maguk a brit termelők szólították fel a vásárlókat, hogy idén ne vásároljanak fagyasztott pulykát, mivel az országban ismét megjelent a madárinfluenza.

Miután korábban arról tájékoztatták a brit vásárlókat, hogy „nagyon komoly hiány lesz” pulykából idén karácsonykor, mivel a szabadtartású pulykaállomány mintegy fele már elpusztult a madárinfluenza miatt, most újabb figyelmeztetést adtak ki a termelők.

Richard Griffiths, a Brit Baromfitanács vezérigazgatója megosztotta, az Egyesült Királyságban a kifejezetten a karácsonyi időszakra nevelt szabadtartású pulykák fele már elpusztult a madárinfluenza-járványban: a szárnyasok átlagos mennyisége ilyenkor 1,2-1,3 millió darab szokott lenni, a járvány miatt azonban 600 ezer pulyka elpusztult idén.

Az Independent jelentése szerint annak ellenére, hogy figyelmeztették a lakosságot a madárinfluenza miatti hiányra, az emberek lázasan vásárolják a fagyasztott pulykákat, ezek értékesítése pedig októberben több mint a duplájára emelkedett.

Paul White, egy pulykatenyésztő úgy fogalmazott, a hiányról szóló jelentések és tudósítások csak rontottak a helyzeten, most ugyanis a lakosság fél, és attól tartanak, hogy nekik már nem jut pulyka a karácsonyi asztalra, ezért pánikvásárlásba kezdtek.

Rámutatott, ezzel az a probléma, hogy a fagyasztott pulykák jelentős része nem is az Egyesült Királyságból származik, ahogyan az sincs feltüntetve a csomagolásaikon, hogy milyen körülmények között tartották a szárnyasokat. Ezzel együtt pedig az is problémát okoz, hogy ha az emberek felvásárolják a külföldi fagyasztott pulykákat, akkor a termelők nyakán marad a sok pulyka, melyeket kifejezetten a karácsonyi időszakra tenyésztettek.