Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,79 Ft
Euró
393,19 Ft
Font
460,52 Ft
Bitcoin
62,772 $

10 év munka után a spanyol aktivisták befejezik egy elhagyatott falu újjáépítését

Noha a spanyol aktivisták 10 hosszú és munkával teli évet áldoztak arra, hogy újra életet leheljenek az elhagyatott faluba, a hatóságok ezt nem nézték jó szemmel.

Fotó: Unsplash/Hanna
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint az elhagyatott, 1000 éves Fraguas falu újjáélesztésére irányuló projekt véget ért, mivel az aktivisták munkáját nem értékelték a hatóságok, és jelenleg 110 ezer eurós (41,7 millió forint) bírságnál tartanak. A spanyol aktivisták 10 évvel ezelőtt telepedtek le az elhagyatott faluban azzal a céllal, hogy újjáépítsék és újjáélesszék azt.

Fraguas egészen az 1960-as évek végéig büszkélkedhetett lakosokkal, ám a Franco-rezsim kisajátította, hogy helyet csináljon egy hatalmas erdőtelepítési programnak. Ezt követően ugyan voltak még lakói, ám a falu végül teljesen elnéptelenedett, amikor a hadsereg gyakorlótérként kezdte el használni a települést. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

Most azonban úgy tűnik, harmadjára is megtörténik a legrosszabb, ugyanis Castilla-La Mancha regionális kormánya úgy döntött, hogy visszafordítja a kilenc évvel ezelőtt megkezdett áttelepítési kísérletet, melyet egy fiatalokból álló csoport kezdett el, akik azt remélték, hogy fenntarthatóbb életet lehetne élni az elhagyott faluban.

A hat aktivistára az elmúlt években összesen 110 eurós bírságot szabott ki a regionális kormány, ám ha nem fizetik meg, úgy akár két év és három hónap börtönbüntetés is várhat rájuk. A Fraguas Revive elnevezésű, aktivistákból álló csoport csalódott közleményt adott ki a kialakult helyzet kapcsán:

„10 évnyi küzdelem és három bírósági ügy után úgy döntöttünk, hogy befejezzük a projektet. Bár nem folytatódik, úgy gondoljuk, hogy sikeres volt, mivel felhívta a közvélemény figyelmét a vidék elnéptelenedésére.”

Egy több mint érdekes és izgalmas interjú készült Szoboszlai Dominikkel

Exkluzív interjút adott Szoboszlai Dominik a Spíler 1 TV-nek, amit szombat este vetítenek le.