Japán tudósok bizonyították a zöld tea hatékonyságát a demencia elleni küzdelemben
Ha eleget fogyasztunk belőle, azzal agyunk védelmét erősítjük.
A japán Kanazava Egyetem Orvostudományi Karának kutatásai szerint napi legalább három csésze zöld tea fogyasztása hozzájárulhat az agy egészségének védelméhez, mivel olyan neuroprotektív vegyületeket tartalmaz, ami megakadályozza a kognitív hanyatlást.
A kutatás során a zöld tea és kávé hatását vizsgálták, mintegy 8766 65 év feletti személy MRI eredményeit, étrendjüket és kognitív értékeléseiket figyelembe véve. A kutatás eredményei szerint a magasabb zöld tea fogyasztása jelentős kockázatcsökkenést eredményezett.
A kutatás azt is megállapította, hogy a zöld tea fogyasztása csak azoknál a résztvevőknél csökkentette a demencia esélyét, akikben nem mutatták ki az arra hajlamosító génváltozatokat – írja a MedicalXpress.
Az eredmények azt sugallják, hogy a zöld tea antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai képesek mérsékelni az érrendszeri károsodásokat, elősegítve ezzel az agy egészségének megőrzését.
A kávé fogyasztása kapcsán ugyanakkor egyelőre nem mutattak ki hasonló eredményeket, és a zöld teánál sem tudták a konkrét összetevők és a demencia megelőzésének összefüggéseit feltárni, így további kísérletekre lesz szükség.