Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,93 Ft
Euró
393,56 Ft
Font
467,79 Ft
Bitcoin
64,201 $

Zelenszkij az ENSZ Biztonsági Tanácsának: Oroszországot vonják felelősségre és adjanak biztonsági garanciákat Ukrajnának

Az ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézett beszédében arra kérte a Tanácsot, hogy vonják felelősségre Oroszországot az elkövetett háborús bűnökért, és ezzel együtt adjanak biztonsági garanciákat is Ukrajnának.

...svg content...Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökrõl beszéde közben Kijevben 2022. március 31-én éjjel. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédében már egy kissé élesebb hangnemet ütött meg a bőven több mint egy hónapja tartó háború kapcsán, s feltette a kérdést: „Hol van az a biztonság, amelyet a Biztonsági Tanácsnak garantálnia kell?”

Beszédében kiemelte, Oroszország elszámoltatásának „elkerülhetetlennek kellene lennie”, utalva ezzel az ENSZ Alapokmányának 1. cikkelyére, s annak 1. fejezetére, melyben kimondják, a szervezet célja a béke fenntartása. A továbbiakban megkérdőjelezte a szervezet működését, feltéve a kérdést, hogy „mi értelme van a többi cikkelynek”, ha már a legelső cikkelyt sem sikerült betartani. Soron kívül Ugrott a gyermekbántalmazó karateedző egyik legértékesebb díja

Kijelentette, teljes körű és maximálisan átlátható vizsgálatot akar az oroszok által elkövetett háborús bűnök kapcsán, hangsúlyozva, hogy maximális hozzáférést akar az újságírók számára, szintén maximális együttműködést a nemzetközi intézményekkel, és be akarja vonni a Nemzetközi Büntetőbíróságot is az ügybe.

Zelenszkij úgy fogalmazott, ez minden ENSZ-tagállamnak az érdeke kell, hogy legyen, főként azért, hogy egy üzenetet küldjön a háborús bűnösöknek, mondván, ők is elnyerik méltó büntetésüket, ha a legnagyobb bűnöst is megbüntetik tetteiért. Hangsúlyozta, meglátása szerint Oroszország azt gondolja, hogy „bármit megúszhat” és kiváltságos helyzetben van, ennek pedig azonnal véget kell vetni.

(CNN)

Párizsi olimpia: 75 ezer katona és rendőr, 44 ezer sorompó és útlezárások tömkelege

Párizs utcáin rekordszámú rendőr és katona járőrözik, miközben a város a 2024-es nyári olimpiai játékok megnyitójára készül.

Botránnyal indult a párizsi olimpia

Marokkó 2-1-re legyőzte Argentínát a férfi labdarúgótorna nyitómérkőzésén, ám mindezt csak egy nagy csavar végén.