Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,18 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,87 Ft
Bitcoin
60,211 $

Závecz: a Fidesz vezeti a pártok EP-lista versenyét, ám a Tisza Párt továbbra is erősödik

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a Fidesz-KDNP 45 százalékot ér el, a Tisza Párt 27 százalékos május végén.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Závecz Research friss közvélemény-kutatásának eredményei alapján május végén a Fidesz-KDNP vezette a pártok EP-lista versenyét. Mint kiderült, a választókorú népesség 31%-a a kormánypártot támogatja, ami azt jelzi, hogy a párt elsőségét semmi sem veszélyezteti, ám a Tisza Párt továbbra is erősödik: a második helyen állnak 19%-kal. Míg a harmadik a DK-MSZP-Párbeszéd listája 9%-os támogatottsággal, a Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutyapárt és az LMP 2-2%-os táborral rendelkezik.

Az ATV a Piac- és Társadalomkutató Intézet közleményére hivatkozva azt írja, a biztos részvételét ígérő, és az EP-listák között választani tudók körében a Fidesz-KDNP 45%-ot ér el, a Tisza Párt 27%-os május végén, a DK-MSZP-Párbeszéd listája pedig 11%-os. Ezeken a pártokon kívül az adatfelvétel idején két párt tűnik esélyesnek arra, hogy legyenek EP-képviselői: az egyik a Mi Hazánk, amelyik a biztos listaválasztók 5%-át tudhatja maga mögött.

Bár a Momentum táborának az átlag alatt marad az aktivitása, de így is 4%-ot érnek el, illetve a Kétfarkú Kutyapárt 3, az LMP 2%-os – részletezik. Egyúttal arra is fény derült, hogy a Fidesz 11, a Tisza 7, a DK vezette lista 2, a Mi Hazánk 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe. De hozzátették azt is: ha a Momentum is elérné az 5%-ot, a Fidesz mandátumszámát valószínűleg nem módosítaná, feltehetően a Tisza Pártét csökkentené eggyel. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a kampányesemények, a mozgósítás mértéke még jelentős mértékben befolyásolhatja az erőviszonyokat.

Mindemellett kitértek arra is, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd és a Momentum hívei körében jelenleg a részvételi hajlandóság 60% alatti, míg a Mi Hazánk, a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt szavazói körében legalább 60% vagy afeletti. A kutatást 1000 fő megkérdezésével, május 24. és június 2. között végezték el – jegyzik meg. Korábban arról is beszámoltunk, hogy a Medián-felmérés eredményei szerint Magyar Péter listája már második Budapesten. Mint fogalmaztak, Magyar Péter valószínűleg megkerülhetetlen szereplője lesz a budapesti politikának.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.

Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

A magyar miniszterelnök is mély együttérzését fejezte ki a történtek miatt, amiben egy 61 éves rendőr vesztette életét.