206 utassal a fedélzetén futott zátonyra egy hajó Grönlandon, messze a segítség

Fotó: Unsplash/Ivo Lukacovic
Külföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy sétahajó futott zátonyra 206 utassal a fedélzetén Grönlandon, viszont legkorábban pénteken érkezhet meg a segítség.

Az Ocean Explorer még hétfőn futott zátonyra Alpefjordban, egy nemzeti parkban, Grönland északnyugati részén. Erről a dán hadsereg Közös Sarkvidéki Parancsnoksága, a JAC számolt be az esetet követően.

Soron kívül Három kontinensen rendezik meg a 2030-as világbajnokság meccseit

A JAC műveleti vezetője, Brian Jensen parancsok azt mondta, aggodalomra ad okot a helyzet, mivel a legközelebbi segítség messze van, és az időjárás is nagyon kedvezőtlenné válhat, ami további problémát okoz.

A legközelebbi dán haditengerészeti hajó több mint 2000 kilométerre tartózkodik, mely már ugyan a helyszín felé tart, legkorábban pénteken érhet oda. Ugyanakkor nem látnak közvetlen veszélyt emberi életre vagy a környezetre vonatkozólag.

A hatóságok kapcsolatba léptek egy másik, szintén a térségében tartózkodó tengerjáró hajóval, és megkérték, maradjanak a közelben, hogy adott esetben segíteni tudjanak. Sőt, ha dagály van, a zátonyra futott sétahajó magától is kiszabadulhat.

Az Aurora Expeditions ausztrál hajótársaság szóvivője azt mondta, a fedélzeten mindenki biztonságban van és jól van. Maga a hajó új, csak 2021-ben készült el, mely a Föld legvadabb és legtávolabbi célpontjaira kínál utakat – írja a Sky News.