Dollár
390,90 Ft
Euró
408,35 Ft
Font
472,37 Ft
Bitcoin
16,224 $

Egyre nagyobb az aggodalom, a zaporizzsjai atomerőmű közelében már jódtablettákat osztogatnak

Fotó: Wikimedia Commons
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 26. - 20:11

Egy friss jelentés szerint az erőműtől mintegy 45 kilométerre fekvő Zaporizzsja városában már elkezdték osztogatni a lakosságnak a jódtablettákat.

Az AP jelentése szerint a zaporizzsjai atomerőmű közelében élőknek elkezdtek jódtablettákat osztogatni, mivel egyre nagyobb az aggodalom, hogy az atomerőmű környékén folyó harcok végül atomkatasztrófába torkollhatnak.

Soron kívül Itt vannak a részletek az Erste négynapos bankszünnapjairól

A jelentés szerint a jódtablettákat az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja városában osztották ki a lakosságnak, mely mintegy 45 kilométerre található az erőműtől.

Az eseményről helyi lakosok számoltak be, egy nő például megosztotta, hogy neki és kislányának is adtak jódtablettákat vész esetére. Noha eddig is képlékeny volt a helyzet, csütörtökön lekapcsolták az erőművet az ukrán hálózatról, miután minden oda vezető távvezetéket megrongáltak.

Pénteken az Energoatom azonban bejelentette, hogy folyamatosan dolgoznak azon, hogy helyreállítsák a megrongálódott vezetéket, délután pedig már érkezett a bejelentés, miszerint a hat reaktor közül az egyiket sikerült visszakapcsolni az ukrán hálózatra.

A helyzet azonban továbbra is bizonytalan, mivel az erőműről készített műholdfelvételek alapján az elmúlt napokban történt harcok nyomán kisebb tüzek keletkeztek az erőmű környékén, ez pedig nem sok jót sejtet, ahogyan az sem, hogy elkezdték osztogatni a lakosságnak a jódtablettákat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.