Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Zacher Gábor: elérkezett az idő egy újabb oltási kampányhoz

Fotó: Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi centrumának főorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje beszél az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában 2017. november 27-én. MTI/Mohai Balázs
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 3. - 10:26

A szakértő úgy véli, ősszel sokan kapják majd el a covidot, miközben most is egyre többen betegszenek meg a gyerekek és egészségügyi dolgozók körében.

Zacher Gábor mentőorvos a Hír TV műsorának vendégeként elmondta, terjed a koronavírus, ezért a zárt terekben kötelezővé kellene tenni a maszkviselést, illetve mielőbb újrakezdeni az oltási kampányt.

Elmondása szerint nagyon sokan még most is szkeptikusak a koronavírus-oltásokkal szemben, miközben az elmaradottabb országokban továbbra is alacsony az átoltottság, amely újabb és újabb variánsok kialakulását eredményezheti.

Kiemelte, ezáltal fennáll a kockázat, hogy az új változatok más kontinensekre is átterjednek, mint ami az omikron esetében is bekövetkezett, ezért fokozott elővigyázatosságra van szükség – számolt be az Index.

Majd arra is kitért, hogy Magyarországon még mindig vannak halálos áldozatai a pandémiának, még ha nem is olyan számban, mint az előző hullámok idején, miközben a gyerekek és az egészségügyi dolgozók közül is egyre többen betegszenek meg.

A szakértő szerint még most sincs késő az oltás felvételéhez, hangsúlyozva, hogy az utolsó beadott vakcina után fél-háromnegyed évvel már jelentősen csökken az ellenanyag szintje, így aki csak két oltást kapott, illetve azokat is már egy éve, nem sok védettsége maradt mostanra.

Hangsúlyozta, a jelenlegi körülmények is arra utalnak, hogy ideje volna egy újabb oltási kampányt kezdeni, emellett a közmédiában is ismét többet kellene beszélni a vakcinák szükségességéről, hiszen az esetszámok egyre nőnek.

A rizikócsoportba tartozó emberek esetében, akik a koruk vagy valamilyen krónikus betegségük miatt fokozottan veszélyeztetettek, mindenképp javasolta a hagyományos vakcinával történő oltást, aki pedig nem vette fel a negyediket, annak elsősorban ezt kellene beadatnia.

Zacher Gábor hozzátette, talán egy ötödik oltásra is lehetőség lesz majd, amire elsőként fog jelentkezni, ha elérhető lesz, hiszen nemrégiben ő is elkapta a covidot, azonban az ellenanyagterápia segítségével könnyen átvészelte a betegséget.

Majd arra utalt, „kristálygömb” nélkül nehezen tudná megjósolni, mennyi betegre lehet számítani ősszel, ha az iskolakezdéssel együtt egy újabb koronavírus-hullám is megjelenik, ám feltehetőleg sokan fogják elkapni, de remélhetőleg alacsony lesz a súlyos betegek aránya.