Zacher Gábor: az Elf Bar tiltásával csak a feketepiac fog megerősödni

Fotó: Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi centrumának főorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje beszél az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában 2017. november 27-én. MTI/Mohai Balázs
not image

Koós Alexandra

2022. június 23. - 14:30

A toxikológus szerint a termékkel az a legnagyobb probléma, hogy jó, illetve nem tudhatjuk, mit tartalmaz pontosan és milyen hatással van a szervezetre.

Zacher Gábor az ATV Start című műsorában kiemelte, hogy a dizájner drogok nem összekeverendők az Elf Barral, tehát két különböző dologról van szó. Majd hangsúlyozta, droghasználat terén nincsenek Európa élvonalában a magyar fiatalok, messze le vannak maradva.

Dohányzás szempontjából már más a helyzet, az adatok szerint a fiatalok egyharmada havi rendszerességgel rágyújt, ám nem nikotinfüggők. A felnőtt lakosság dohányzás terén harmadik helyen áll uniós szinten, alkoholfogyasztás szempontjából pedig a 16 éves fiúk másodikak, a lányok negyedikek.

Az Elf Bar tulajdonképpen egy izzítórúd, amely egy kis tartállyal van felszerelve, ebben pedig az a folyadék található, amelyet felhevít a készülék, majd ez kerül a szervezetbe. A toxikológus úgy véli, „ez egy zseniális ötlet”, hiszen nem kell takarítgatni, foglalkozni vele.

Elmondása szerint ez egy olyan illatos dohánytermék, amelyben 2-5% nikotin van, ám kapható nikotinmentes változat is, „az egésznek pedig az a rákfenéje, hogy jó”, amellyel arra utalt, hogy immár nem lehet elrettentés a fiatalok számára az, hogy büdös vagy rossz az íze, mint a hagyományos cigaretta esetében.

Azonban a legnagyobb aggodalmat az jelenti, hogy nem tudhatjuk pontosan mi van benne, illetve milyen hatást gyakorol a szervezetre, főleg hosszú távon. Emellett problémának tartja azt is, hogy a kormány nem vette még magára a feladatot, hogy megnézze, milyen összetevőkből is áll a készülékben található likvid.

Úgy véli, ez egy egynapos feladat lenne egy vegyész számára, ha pedig nyilvánosságra kerülne az alkotóelemek listája, akkor pontosan fel lehetne sorolni a különböző összetevők hatását a szervezetre, ezzel felhívva a figyelmet a kockázatokra.

A legegyszerűbb eszköz a betiltás, azonban a szakértő szerint ezzel az a gond, hogy általa nem lesz kevesebb Elf Bar-használó, szimplán a feketepiac fog megerősödni. Mindemellett arra gyanakszik, hogy lehet valamiféle megállapodás a kormány és a dohánygyártó cégek között.

Kifejtette, ha legálissá tennék a készüléket, akkor az 25-30 százalékos kiesést jelenthetne a dohánygyáraknak, a NAV-nak pedig most nagy feladata lesz, hogy az Elf Bar-használókat üldözze – derül ki az atv.hu beszámolójából.

Zacher Gábor úgy gondolja, a felvilágosítás és a tiszta kommunikáció lehet a megoldás, miközben felhívta a figyelmet, hogy egy 1500 slukkos Elf Bar körülbelül 30-40 szál cigarettának felel meg. Továbbá elektromos hulladéknak számít, tehát nem lehet szimplán a kukába dobni, hanem például egy elektronikai cikkeket árusító boltban kellene leadni.