Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Tudtad, hogy Yodát eredetileg egy majom játszotta volna a Star Warsban?

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. július 24. - 05:24

Ugye, hogy nem is gondoltad volna.

Habár Yoda karaktere mára ikonikussá vált – főleg azután, hogy megjelent a Mandalóri című sorozat, ahol egy “bébi Yoda” is feltűnt, akit egyébként Grogunak hívnak –, a jedimestert eredetileg egy majom játszotta volna. A Birodalom visszavág című részben debütált Yoda karaktere azonnal belopta magát a nézők szívébe, hiszen egy apró, zöld figura, aki bölcs tanításai mellett hajlamos a bohóckodásra is.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Ennek köszönhetően Yoda azóta rendre visszatért a Star Wars-filmekben, majd az előzménytrilógiában is, de az animációs sorozatokból sem hagyták ki az apró zöld jedimestert. Ha megnézzük az első és utolsó megjelenését a filmvásznon, azonnal szembetűnik, hogy milyen sokat változtattak a karakter küllemén: az eredeti trilógiához George Lucas Jim Hensont, a Muppets alkotóját kérte fel, hogy segítsen megtervezni Yodát.

Az előzményfilmek készítésekor azonban gyorsan rájöttek az alkotók, hogy Yoda fiatalabb lesz, mind A birodalom visszavágban, ezért egy kicsit frissítették a jedimester kinézetét. Majd végül annak érdekében, hogy Yoda megvívhassa ikonikus fénykardcsatáit A klónok támadásában és A sithek bosszújában, a csapat úgy döntött, hogy CGI-ra cseréli Yodát. A rajongók azonban nem aléltak el a látványtól, ezért Az utolsó Jedikben már bábként tért vissza a filmvászonra.

Az eredeti tevrek szerint azonban nem CGI és nem is báb lett volna Yoda, a ScreenRant értesülései szerint ugyanis Lucas eredetileg azt fontolgatta, hogy Yodát egy maszkot viselő és egy botot szorongató majom fogja eljátszani. Habár ezt elég nehéz elképzelni, J.W. Rinzler 2010-es, The Making of Star Wars: The Empire Strikes Back című könyve feltárta a kulisszatitkokat, és még képeket is közölt a majom Yodáról, ahogy épp idomárjával készülnek a forgatásra.

Azonban Lucas végül úgy határozott (szerencsére), hogy mind a munka nehézsége, mind pedig a karakter korlátozottsága miatt inkább hanyagolja az ötletet. Lucas legnyomósabb érve a majom ellen az volt, hogy nehéz vele dolgozni. Nem is meglepő, hiszen mint kiderült, még az idomárnak is nehéz volt bárminemű cselekvésre rábírnia a majmot, ami érthető, hiszen nem egy színészről van szó – és még csak nem is egy emberről.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.