Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,897 $

XV. Vince napi bormustra: több mint 150 bortétel versengett Mohácson

A tavalyi év legjobb új borait díjazták Mohácson.

Fotó: Unsplash/Apolo Photographer
Cool

Borbély Fanni

Szerkesztő

A borászatnak és a borfogyasztásnak több százéves hagyománya van Magyarországon. Örömteli látni, hogy minden vállalati méretnek megvan a helye e színes palettán – hívta fel a figyelmet dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a XV. Vince napi bormustrán Mohácson. Több mint 150 bortétel versengett Mohácson, a XV. Vince napi bormustra alkalmából, a térség legrangosabb eseményének különlegessége pedig, hogy azon számos kistermelő is megméretteti minőségi termékét.

Január 27-én a mustra ünnepélyes díjátadó rendezvényén dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár elmondta, mintegy 60 ezer hektár szőlőültetvény található ma hazánkban. Mindez hozzájárul, hogy a borászat és a borfogyasztás több százéves hagyománya tovább élhessen, fejlődhessen hazánkban. Soron kívül Megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken

A magyar bor belföldön és külföldön egyaránt elismert: egyrészt a lakosság 90 százaléka a hazai termékeket részesíti előnyben, másrészt exportra is bőven jut – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A szakágazat eredményességét pedig a Kormány két irányból is támogatja: mind a szabályozás terén, mind pedig közvetlen támogatásokkal.

Dr. Felkai Beáta Olga emlékeztetett rá, a borászati és a jövedéki törvény közelmúltbeli változásai egyaránt kedvezőbb helyzetet teremtenek a borászok számára. Mindemellett a Közös Agrárpolitika ’24-27-es támogatási időszakában több mint 100 millió euró dedikált forrás áll majd a szakágazat rendelkezésére, többek között borászati beruházásokra, belpiaci és külpiaci promóciókra, valamint innovációra.

A helyettes államtitkár kiemelte, minden vállalati formának megvan a helye és a szerepe a borászat színes palettáján. Külön örömként értékelte, hogy a XV. Vince napi bormustra olyan rendezvény, ami felhívja a figyelmet a kisebb termelőkre és minőségi termékeikre. Az esemény részeként az Agrárminisztérium is különdíjban részesített egy kiváló új bort. Az elismerést a Belward Pincészet Rajnai Rizling bora érdemelte ki – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Sokk Debrecenben, elhozta a 3 pontot a Mezőkövesd Dzsudzsákéktól

A kiesés elől menekülő Mezőkövesd váratlanul elhozta a 3 pontot a Debrecen otthonából az OTP Bank Liga aktuális fordulójában.

Újabb gyorshajtókat fogtak Óbudán

Sorra fogják a gyorshajtókat Budapest III. kerületében, ahol nagy sláger túl gyorsan hajtani, aminek megvan a maga veszélye.

Fizetőssé tennének egy budapesti iskolát, akár 100-150 ezres tandíjat is bevezethetnek

Átvenné az államtól a budapesti Tamási Áron Általános Iskola és Gimnáziumot az alapítványi Gábor Dénes Egyetem, 2025-től pedig tandíj bevezetését is tervezik.