A Xiaomi tagadja, hogy cenzúráznák az Európában értékesített okostelefonok bizonyos funkcióit

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 28. - 16:10

A kínai techóriás közleménye szerint nem áll szándékukban cenzúrázni az Európában piacra dobott okoseszközeiket.

“A Xiaomi készülékek nem korlátozzák és nem is szűrik meg a felhasználók által elküldött, vagy nekik eljuttatni szándékolt tartalmakat. A Xiaomi sem a múltban, sem a jelenben egyetlen alkalommal sem korlátozta vagy lehetetlenítette el az okostelefonok használóinak bármilyen tevékenységét, legyen az internetes keresés, hívás, internetes böngészés, vagy egy harmadik fél által biztosított szoftver használata. Az NCSC-jelentés nem is állítja, hogy mi ilyet tettünk volna” – olvasható a cég hivatalos sajtóközleményében.

A vállalat szerint az 5G-képes mobilkészülékek kiberbiztonsági értékeléséről szóló jelentés a reklámok szűréséért felelős szoftverre utal, amely bizonyos korlátok között képes a készülékekre érkező fizetett és push hirdetések kezelésére az olyan Xiaomi applikációkon belül, mint amilyen a Mi Video és a Mi Browser.

Ezeket a gyártó szerint arra lehet felhasználni, hogy megvédjék a felhasználókat a számukra sértő vagy ártalmas tartalmaktól, például pornográf, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmaktól és az olyan hivatkozásoktól, amelyek a helyi felhasználók számára sértő vagy ártalmas tartalmakat közvetíthetnek.

Mint ismeretes, Litvánia korábban felszólította az embereket, hogy dobják ki a kínai telefonokat, mivel a védelmi minisztérium szakemberei rájöttek, a Mi 10T 5G telefonok olyan szoftverekkel vannak ellátva, amelyek képesek felismerni és cenzúrázni a “Szabad Tibet”, az “Éljen Tajvan függetlensége” vagy a “demokrácia mozgalom” kifejezéseket.