Nem lesz WTA tenisztorna Kínában addig, amíg elő nem kerül az egykori világelső

MTI/EPA/Paul Buck
not image

Kulcsár Péter

2021. december 2. - 07:56

A női tenisztornák szervezője nagyjából másfél hete jelezte, amennyiben nam kapnak megnyugtató híreket a párosban világelső Suaj Pengről, kivonulnak Kínából.

A BBC értesülései szerint a WTA nem várt tovább, szerdán be is jelentették, hogy felfüggesztik az összes Kínába tervezett versenyeket.

A döntés azt követően született meg, hogy a 35 éves Suaj Peng eltűnt, mégpedig minden valószínűség szerint azért, mert közösségi oldalán november 2-án szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi miniszterelnök-helyettest – így elképzelhető, hogy éppen a magas rangú politikus állhat az incidens mögött.

A Global Times angol nyelvű kínai lap főszerkesztője nemrégiben közölte, a teniszezőnő biztonságban van, otthonában tartózkodik, és semmi bántódása sem esett, amit hamarosan be is fog bizonyítani, hiszen nyilvánosan tart majd egy beszédet.

Steve Simon, a WTA elnök-vezérigazgatója viszont úgy gondolja, ez a magyarázat nem elegendő ahhoz, hogy felfüggesszék a korábban belengetett szankciókat.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

“Komoly kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy Peng szabad, biztonságban van és nincs kitéve megfélemlítésnek. Tiszta lelkiismerettel nem tudom, hogyan kérhetném fel a teniszezőket, hogy Kínában versenyezzenek. Amennyiben a befolyásos emberek el tudják nyomni a nők hangját, és szőnyeg alá söpörhetik a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat, akkor a WTA fő elve, a nők egyenlősége óriási veszteséget szenvedne” – mondta Simon.