Clouds
21 Budapest
Dollár
344,71 Ft
Euró
369,40 Ft
Font
428,88 Ft
Bitcoin
25,756 $

WHO: vadállatpiacról származhat a koronavírus, nem pedig laboratóriumból

Védőruhába öltözött alkalmazottak a Jade Boutique szálloda épülete előtt a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban 2021. január 28-án. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői a szállodában töltötték kéthetes karanténjukat, amely ezen a napon ért véget. A szakértők megkezdik a vizsgálódást a koronavírus-világjárvány legelső, ismert gócpontjának számító Vuhanban. MTI/EPA/Roman Pilipej
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Egészségügyi Világszervezet kutatói szerint eddig semmilyen bizonyítékot sem találtak arra vonatkozóan, hogy a Covid19 fertőzés egy vuhani laboratóriumból szökött volna ki.

A WHO szakemberei egy hónapon keresztül vizsgálódtak Kínában, amely során végül arra a következtetésre jutottak, hogy a pandémiáért felelős kórokozó valószínűleg egy vadállatpiacról származhat.

Soron kívül Esős kedd vár ránk, több-kevesebb napsütéssel

Az Independent hírportál értesülései szerint a világjárvánnyal kapcsolatos vizsgálatokat pontosan olyan részletességgel folytatták le, mint a 2001-es terrortámadások, vagy az egyéb súlyos természeti katasztrófák kielemzését.

A Chatham House-ban tartott sajtótájékoztatón a kutatócsapat vezetője elmondta, összefüggést találtak az egyik vuhani vadállatpiac és a környéken tartózkodó első covidos betegek között.

A WHO szakértője, Peter Daszak zoológus szerint a dél-kínai térségben élő denevérekben található vírusrészecskék közeli rokonai a világszerte elterjed kórokozónak, és minden jel arra utal, hogy ezeket az állatokat a közeli piacon értékesíthették, majd az emberek tőlük kaphatták el a betegséget.

A kutatók úgy gondolják, a vadállatokban mutálódott vírusok később kereszteződhettek a háziállatokban lévő kórokozókkal, ezután jöhetett létre az a fertőző patogén, melynek terjedését már nem tudták megállítani.

Marion Koopmans, a Rotterdami Orvosi Egyetem virológusa meglátogatta az összes helyi laboratóriumot, és kiderítette, hogy a koronavírus laborból való kiszökésének elmélete nem állja meg a helyét, mivel az intézetekben betartották az összes szigorú biztonsági protokollt és óvintézkedést.