Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Mióta itt jártál:

WHO: Több száz gyermek halt meg szennyezett gyógyszerek miatt

TÉMÁK:
#WHO
Fotó: WHO
Orvostudomány

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Egészségügyi Világszervezet sürgős és konkrét fellépésre szólított fel a gyermekek szennyezett gyógyszerekkel szembeni védelme érdekében.

A WHO állítása szerint tavaly számos olyan eset volt, amikor feltételezhetően szennyezett köhögés elleni szirupok kerültek forgalomba, de példaként említették azt is, hogy 2022-ben Gambiában, Indonéziában és Üzbegisztánban közel 300 gyermek halt meg akut vesebetegségben, mely halálesetek potenciálisan szennyezett gyógyszerekkel hozhatók összefüggésbe.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A szervezet mérései szerint egyes gyógyszerek és vény nélkül kapható köhögés elleni szirupok túl magas dietilén-glikol és etilénglikol-tartalommal rendelkeztek.

Mindez azért különösen problémás, mert, mint írják, oldószerként és fagyállóként használt anyagokról van szó, amelyeknek semmilyen körülmények között nem szabadna megjelenni a gyógyszerekben, mivel adott esetben már kis mennyiségben is halálosak lehetnek.

A WHO korábban konkrét termékek kapcsán is küldött már értesítést azok gyártóinak és forgalmazóinak, ám az érintett vállalatok egy része tagadta, hogy szennyezett gyógyszereket hoztak volna forgalomba, más részük pedig a folyamatban lévő vizsgálatokra hivatkozva tagadta meg a válaszadást.

A WHO most azt szeretné, ha az egészségügyi ellátási rendszer összes kulcsfontosságú szereplője komolyan venné a szennyezett gyógyszerek okozta veszélyt, a gyártókat pedig arra kérte, hogy a fokozott tesztelés mellett kizárólag megbízható, minősített beszállítóktól vásároljanak alapanyagot.