Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
17,029 $

Betiltották a szirupos gyógyszereket Indonéziában, 99 gyermek halt meg idén

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. október 20. - 13:38

Az illetékesek felszólították az egészségügyi dolgozókat és gyógyszertárakat, hogy ne írjanak fel ilyen típusú orvosságokat, valamint ideiglenesen szüntessék be az értékesítésüket.

A jelentések szerint minden vény nélküli és vényköteles szirupos gyógyszert betiltottak Indonéziában, miután az egészségügyi hatóságok rávilágítottak, hogy idén megmagyarázhatatlanul sok gyermek vesztette életét heveny vesekárosodásban.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Mohammad Syahril, az egészségügyi minisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón azt mondta, egészen a mai napig 206 ilyen jellegű incidenst regisztráltak, amelyek közül 99 halállal végződött. Arra gyanakodnak, hogy mindez a paracetamol tartalmú, szirupként értékesített gyógyszerekhez köthető.

Majd hozzátette, elővigyázatosságból felszólították az egészségügyi dolgozókat és gyógyszertárakat, hogy ne írjanak fel ilyen típusú orvosságokat, valamint ideiglenesen szüntessék be az értékesítésüket, amíg a vizsgálatok le nem zárulnak.

A minisztérium megerősítette, hogy az érintettek többsége ötévesnél fiatalabb és jakartai volt, szeptemberben pedig Gambiából jelentették, hogy közel 70 kisgyermek halt meg ugyanebben a betegségben – közölte az Al Jazeera.

A vizsgálatok alapján a megbetegedések és a halálesetek számának meredek emelkedése mögött egy paracetamol tartalmú szirupos gyógyszer állt, egészen pontosan az abban lévő két összetevő, ugyanis a termékek túl sok dietilénglikolt és etilénglikolt tartalmaztak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.