Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,59 Ft
Euró
379,61 Ft
Font
442,51 Ft
Bitcoin
44,342 $

WHO: jelentősen megnőtt a kolerás megbetegedések száma

Az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint világszerte több mint kétszeresére nőtt tavaly a kolerás megbetegedések száma az előző évhez képest.

Fotó: A Portugál Vöröskereszt munkatársai az ENSZ gyermekvédelmi alapja (UNICEF) által az Idai ciklon károsultjainak felállított egészségügyi központban, a mozambiki Beira nagyvárosban 2019. március 28-án, két héttel a ciklon elvonulása után. Az ítéletidő mintegy 750 emberéletet követelt az afrikai országban, ahol 1,85 millió ember szorul humanitárius segítségre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mintegy 900 ezer adag kolera elleni vakcinát és ugyanennyi rovarirtóval átitatott szúnyoghálót küld az érintett térségekbe, ahol az ivóvíz hiánya miatt felütötte fejét a kolera, és a mocsarassá vált területeken a hetekben maláriaszúnyog-invázió várható. MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A WHO szerint 2022-ben mintegy 470 ezer kolerás esetet regisztráltak, míg 2021-ben ez a szám 220 ezer volt. Egy korábbi becslésben pedig évente 1,3-4 millió megbetegedéssel és 143 ezer halálesettel számoltak. Ugyanakkor a szervezet elismerte, adatai továbbra is hiányosak.

Tavaly a szennyezett vízzel terjedő bakteriális fertőzés több súlyos járványért is felelős volt, különösen Afganisztánban, Kamerunban, Malawiban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Nigériában, Szomáliában és Szíriában. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

„Minél súlyosabb a járvány, annál nehezebb kordában tartani”

– hangsúlyozta a WHO, felidézve, hogy a kolera megjelenése szorosan kapcsolódik a nem megfelelő ivóvízellátáshoz, a szegénységhez és a fegyveres konfliktusokhoz.

Tavaly 44 országból jelentették a kolera megjelenését, kilenccel többől, mint az azt megelőző évben. A szervezet számára eljuttatott adatok szerint 2349 ember halt meg a kórban – írta meg az Infostart az MTI beszámolója alapján.

A WHO az idei adatokat alapul véve felhívta a figyelmet arra, hogy a kolerás megbetegedések száma tovább emelkedik globálisan, s jelenleg 24 országban van járvány. A tünetek közé sorolható a hányás, a kiszáradás és a kimerültség, ha pedig nem kezelik időben, a betegség halálos kimenetelű lehet.