Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,310 $

Vörös szuperóriás csillag szomszédságában csodálhatjuk meg a holnapi teliholdat

Nem mindennapi „társa” lesz égi kísérőnknek – legalábbis a Földről nézve.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Habár az Antares 600 fényévnyire található, mégis az éjjeli égbolt tizennegyedik legfényesebb csillaga, ami hatalmas méretének is köszönhető, hiszen csaknem nyolcszázszor nagyobb a Napnál.

A csütörtöki telihold különlegessége, hogy a gyönyörű vörös óriás csillaggal egymás mellett pompáznak majd, amit többek között a Svábhegyi Csillagvizsgáló tetőteraszán is meg lehet nézni a többi érdeklődővel – a belépő megváltását követően.

Mint írták, a különleges együttállás mellett az Alcor-Mizar kettőscsillagot, a Gyűrűs-ködöt is megtekinthetik a világegyetem szerelmesei, majd a Budapest kupolában a Messier 13 gömbhalmaz megfigyelésére is lehetőség nyílik.

„A csillagászat szentélyében természetesen a legújabb kutatásokról is szó esik, megismerkedhetünk a csillagászok romantikus életével, és bármilyen égi témáról kérdezhetünk, amit már régóta szeretnénk megtudni” – írják közleményükben.

„Ha borult lenne az idő, és nem látszódnának az égitestek, akkor egy másik, még különlegesebb módon fogjuk őket megismerni! A hazánkban egyedülálló, kísérleti Bolygószimatoló Laborban vizsgáljuk meg, hogy milyen az illata az egyes bolygóknak” – tették hozzá.